Kun je eens iets over jezelf vertellen? Wie ben jij? Hoe breng jij het liefst je vrije tijd door?

Ik ben Hajar Azrioual. 29 jaar. Ik houd me in mijn vrije tijd vooral bezig met social media. Echt een “millennial” ben ik. Ik ben bezig met een podcast en ik heb een eigen Facebookgroep met ruim 50.000 vrouwen. Eigenlijk weet niemand dat ik achter die Facebookgroep zit 😉. In de groep delen allerlei vrouwen situaties en problemen met elkaar. Eigenlijk allemaal “sisters” onderling. Er wordt advies gegeven en meiden voelen zich vrij om zaken te delen. Dit gaat ook echt goed gepaard met mijn podcast; die gaat over drie vriendinnen, die hoogopgeleid zijn en in een achterstandswijk zijn opgegroeid. Verder ben ik scenarist. Ik ben bezig met een script voor een film. Iets heel nieuws in een hele nieuwe industrie: de filmindustrie! Ik ben nu met grote producenten in gesprek, die vinden het concept echt tof in het kader van diversiteit en inclusie. Wat is nu het leven van meiden die migrantenouders hebben, hoogopgeleid zijn en in een achterstandswijk zijn opgegroeid. Wat voor problematiek speelt daar? Hoe ervaren die meiden dit? Hoe gaan zij met bepaalde situaties om?

Wat supercool en creatief. En Hajar, waarom doe je dit?

Ik ben iemand die bezig moet blijven en een plaatje in mijn hoofd heeft van ideeën en die ga ik uitvoeren. Bijvoorbeeld de podcast. Ik had zulke leuke en waardevolle gesprekken met mijn vriendinnen, waardoor het idee ontstond van “hé, kunnen we hier niet iets mee?”. Het is humor, het is beladen, het zijn levenslessen voor jonge meiden, dus waarom delen we dit niet? Dan ga je netwerken en zit je ineens in een gesprek met de baas van een platenmaatschappij. Dus het is voor mij echt het ontstaan van een idee en dan de uitdaging: gaat dit mij lukken?

Vet. Dus je bent met iets bezig, ziet daar een kans in en denkt: “oké, dit ga ik proberen en misschien lukt het!”?

Precies. Dit was ook zo met de Facebookgroep bijvoorbeeld. Er was al een hele grote andere Facebookgroep. Toen kwam Corona en je moet je voorstellen, dat iedereen elkaar online opzocht. De groep groeide en de eigenaresse van de groep zag dat er heel veel engagement ontstond en zag hierin een kans: ze wilde leden laten betalen voor deelname aan de groep. Hier kwam nogal wat weerstand op. Toen zag ik een opportunity. Weet je wat? Ik maak gewoon mijn eigen groep. Dat ging als een malle. In ongeveer drie dagen hadden we ongeveer 30.000 leden. Ik ben gewoon iemand die kansen ziet.

Echt bijzonder hoor.

Hajar:

"De hobbels die je tegenkomt als je een beetje eigenwijs bent? Zie ze als een uitdaging."

En qua werk, je kun je ons eens meenemen in je functie bij Grant Thornton? Wat voor werkzaamheden doe je?

Ik ben de IT business analist van het Tax Technology-team van Grant Thornton. Ik ben verantwoordelijk voor het ontwikkelen en uitrollen van al onze IT-oplossingen. Er komt een fiscalist naar me toe met een behoefte, ik schets een aantal mogelijkheden, dan kiezen we samen de beste uit & daarna gaan we aan de achterkant, samen met het development-team, aan de slag met het ontwikkelen.

Dus eigenlijk tweezijdig? Aan de ene kant het contact met de business en aan de andere kant het product ontwikkelen?

Ja. En het leuke is dat de projecten enorm verschillen. Eén van de grootste projecten is Sonar Data View. Er is een enorme behoefte om ongestructureerde data te transformeren naar valuable data. Denk aan e-mails, pdf’jes, word-bestanden, excel-bestanden. Als je die in een grote hoeveelheid kan analyseren, kunnen collega’s en klanten daar waarde uithalen. Een simpel voorbeeld: ik wil vanuit in mijn organisatie alle testamenten hebben van voor 2013. Voor je dit verzameld hebt, ben je weken verder. Daarna moet je elk testament handmatig gaan openen om te checken of het wel echt van voor 2013 is. Dat kost tijd. Terwijl Sonar Data View binnen een dag een uitdraai heeft: alsjeblieft, hier zijn de testamenten van voor 2013. Het maakt het leven een stuk makkelijker.

En wat voor studieachtergrond heb jij Hajar?

Ik heb een bachelor Bedrijfskunde gedaan, ben daarvoor begonnen met Econometrie. Na mijn bachelor heb ik de master Business Information Management gevolgd en een sidemaster Healthcare Management, maar die heb ik nooit afgemaakt toen ik erachter kwam dat ik niet in de zorg ging werken.

Leuk, dus ook echt de combinatie van bedrijfskunde & IT in je studie al!

Die combinatie tussen IT en bedrijfskunde is goud. Ik zeg altijd: IT is het bloed dat door mijn aderen stroomt, maar bedrijfskunde zijn de aderen. Bedrijfskunde leert je na te denken over vragen als: heeft het IT-product toegevoegde waarde? hoe zet je het in de markt? Hoe creëer je engagement en zorg je ervoor dat de business het gebruikt?

En hoe ziet jullie Tax Technology-team eruit?

We hebben Jacob, Head of Tax Technology, dan hebben we iemand die verantwoordelijk is voor de sales, een lead senior developer en een IT-Business analist (mijn collega en ik) en daaronder nog een technisch development team. Verder zijn er dan nog wat fiscalisten: zij geven input en kennen de organisatie heel goed. We hebben hen ook echt nodig: de tools die wij maken gaan inhoudelijk over fiscale zaken, dus hun input is enorm belangrijk.

Echt een bijzonder team ook wel, zo multidisciplinair. Uniek binnen de organisatie.

Zeker. Ik begon eigenlijk 5 jaar geleden in een ander team (BTW-team) als IT-Business analist. Vervolgens ben ik onder leiding van Jacob in het Tax Technology team gestapt. We begonnen klein, maar inmiddels zijn we goed gegroeid met allerlei diverse collega’s vanuit verschillende units binnen Specialist Tax. Ik vind dat echt fantastisch. Samen meerwaarde creëren voor mijn collega’s en onze klanten staat altijd centraal.

Hajar:

"Durf een beetje anders te zijn. Juist daar zit je kracht."

Je bent nu al 5 jaar onderdeel van deze organisatie. Hoe ervaar jij het werken binnen Grant Thornton? Hoe ervaar je de cultuur?

Het team waarin ik werk is superfijn. In de coronatijd moeten we er wel echt aandacht aan blijven besteden dat we ook buiten werk blijven connecten. En als ik kijk naar Grant Thornton: ik ben jong, dat weet ik, maar mijn stem wordt gehoord. Ik kan alles zeggen. Als ik naar de afgelopen 5 jaar kijk, heb ik wel in gesprekken gezeten en dingen gezegd waarvan ik nu denk: “wow, jij durfde, meid”. Bijvoorbeeld aanhaken in gesprekken met alleen maar partners en meedenken over wat beter kan of dat ik vanuit mijn perspectief inzichten geef die niet behoren tot de normale gang van denken. En dat die inzichten juist enorm gewaardeerd worden door onze partners. Dat is fijn en motiveert om nog meer betrokken te zijn en waarde te leveren.

En hoe komt dat dan dat je je durft uit te spreken?

Ik ben sowieso een vreemd eendje. Ik ben geen fiscalist, accountant of jurist. In het begin probeerde ik me aan te passen en ging ik fiscale dingen doorlezen en wilde ik er alles van weten. Ik probeerde dezelfde kennis te hebben als mijn collega’s. Na een jaar of twee heb ik dat volledig losgelaten. Ik dacht: “nee!”. Mijn meerwaarde is juist dat ik anders ben en er op een andere manier naar kijk. Ik moet mijn IT-bubbel groter maken en als ik dan aan tafel zit, heb ik ook echt een andere frisse blik en voeg ik daardoor iets toe.

Dus juist anders zijn, kan je kracht zijn?

Ja, absoluut. Het kan soms irritant zijn, als je altijd anders bent, dan denken anderen misschien: “daar komt Hajar weer met haar andere ideeën”. Maar het is wel echt waardevoller en uiteindelijk het fijnst als je gewoon jezelf kan zijn.

En nu ben je zelf ook wat mensen binnen de organisatie aan het aansturen. Hoe probeer je hen aan te moedigen in hun carrière?

Ik probeer hen écht in te laten zien dat wat zij aan het doen zijn, bijvoorbeeld iets programmeren of een website bouwen, echt impact heeft op veel onderdelen binnen de organisatie. Jonge mensen hebben het ook nodig om te weten dat wat zij aan het doen zijn impact heeft en belangrijk is. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen en durven ze zichzelf ook meer te laten zien binnen de organisatie. Dan zitten ze in de kantine en zeggen ze: “hé, weet je waar ik mee bezig ben?”. Dat is tof. Uiteindelijk zijn we binnen GT allemaal één, dus dat moeten we soms echt benadrukken.

Hajar:

"Dat je denkt dat je ergens niet goed in bent, betekent niet dat je er niet goed in bent."

Deze fotoshoot stond in het teken van empowerment: we willen met de foto’s de kracht van onze collega’s laten zien: dat zij durven te pionieren binnen de organisatie, uiteraard met support en steun vanuit de organisatie/leidinggevende. Hoe kijk jij tegen dit thema aan? Voel jij je empowered in jouw carrière binnen Grant Thornton?

Zeker. Natuurlijk zijn er hobbels als je een beetje eigenwijs bent en je eigen pad volgt binnen een organisatie. Maar zie dit als een uitdaging: dat kom je altijd tegen, that’s life. Maar als er een organisatie is waar je vrijheid krijgt om iets op te zetten of een bepaalde weg in te slaan, dan is dat zeker Grant Thornton. Er zijn mogelijkheden. Maar wat Grant Thornton ook weer mooi maakt, is dat je niet zomaar met iets aan kunt komen zetten. Het moet wel iets van toegevoegde waarde hebben en echt een goed idee zijn. Dus mensen zijn kritisch, maar dat werkt juist stimulerend om met een goed idee te komen. En in mijn geval komt bijvoorbeeld Jacob vaak met ideeën en hij geeft mij dan vervolgens de vrijheid om samen hierover te sparren.

En waarom denk je dat hij je deze vrijheid geeft?

Omdat hij me vertrouwt en we een hele fijne samenwerking hebben opgebouwd. Hij kan op me rekenen en als er iets is, ga ik het fixen. Ooit zei een collega tegen mij: “jij bent echt een go-getter. Als we een probleem hebben, ga jij er achteraan tot het je lukt.”.

Wat voor ideeën heb jij nog voor de organisatie of voor je eigen carrière?

Het lijkt me echt tof om Head of Tax Technology worden. Voor nu is een eerste stap iets in de trend van Head of Development. Dan ook nog eens als vrouw en als iemand met een kleurtje. Diversiteit en inclusie is een belangrijk thema binnen Grant Thornton dus ik voel ook alle ruimte om die ambitie waar te maken. Ik denk dat Grant Thornton daar trots op mag zijn.

Om verder personen te empoweren is het misschien een goed idee om een interne podcast te maken. Camera neerzetten, paar microfoons, mensen aan tafel krijgen die nooit met elkaar spreken en dan babbelen. Lekker luchtig, informeel, maar wel ruimte om bepaalde dingen aan te kaarten.

Heel goed idee, dus om eigenlijk ook onderling de samenhang tussen de units versterken en ideeën op te halen?

Ja. En vooral gewoon informeel. Gewoon écht een gesprek met elkaar aangaan. Niet allemaal zo formeel en netjes. Gewoon. Praten.

En zou je bijvoorbeeld partner willen worden?

Volgens mij zijn er nu alleen maar fiscalisten, accountants, juristen of financieel adviseurs partners. Maar ook dat lijkt me weer een mooie barrière om te doorbreken.

Waarom niet inderdaad?

Ja, als de competenties leidinggeven en ondernemerschap zijn, dan moeten er kansen liggen. Maar ja, fiscaal inhoudelijk, moet ik toch echt iemand anders bellen 😉.

Zijn er nog tips die jij zou willen meegeven aan andere mensen die gaan starten met hun carrière?

Ja, blijf dicht bij jezelf. En neem de kwaliteiten die jij als individu hebt, niet voor lief. Benut ze optimaal en laat het aan iedereen zien. Ik zeg altijd: in mij heb ik een bepaald vuurtje en soms dooft het een beetje uit, soms laait het weer op. Noteer wanneer dit gebeurt zodat je herkent waar jouw kracht ligt en waar je energie van krijgt. En ook soms echt in het diepe springen. Als je denkt “nee dit kan ik niet”, gewoon doen. Daar liggen groeikansen.

En tot slot: dat je denkt dat je ergens niet goed in bent, wil niet zeggen dat je ergens niet goed in bent. Soms heb je bijvoorbeeld gewoon bepaalde fundamenten gemist. Die moet je dan proberen te herstellen en dan zal je verbaasd zijn van wat er allemaal uitkomt. Een voorbeeld is dat ik vroeger super slecht was in wiskunde. Tot ik in de derde klas een docent kreeg die aangaf dat ik bepaalde basiselementen mis. Ik ben daaraan gaan werken en tijdens de centrale examens in de 6e had ik het hoogste cijfer van de klas en ben ik econometrie gaan studeren.

Werken bij Grant Thornton

Wie werkt bij Grant Thornton ontwikkelt zich razendsnel. Door persoonlijke begeleiding, opleidingen en een gevarieerd klantenpakket helpen we je de vaardigheden te ontwikkelen die je nodig hebt om te groeien. Ben je benieuwd geworden naar onze functies?

Bekijk de vacatures