Kun je eens iets over jezelf vertellen? Wie ben je, waar kom je vandaan en hoe breng jij het liefst je vrije tijd door?

Ik ben Laura Spekreijse. Ik ben geboren in Gouda, maar woon sinds mijn studie in Rotterdam. Ik heb Fiscaal Recht gestudeerd aan de Erasmus Universiteit en woon nog altijd met veel plezier in Rotterdam, misschien ook omdat ik Feyenoord-supporter ben. In mijn vrije tijd hockey ik in een heel leuk team en houd ik eigenlijk van héél veel sociale dingen: festivals, wijn drinken, een mooie wandeling maken.

Leuk! Een heel sociaal en sportief mens dus. En kun je ons eens meenemen in je functie bij Grant Thornton? Wat voor werkzaamheden doe je? Waarom is jouw rol als fiscalist de allerleukste?

Ik werk bij Grant Thornton op kantoor Gouda als fiscalist in de algemene praktijk. Inmiddels heb ik de functie van junior manager tax. Ik ben begonnen bij Grant Thornton als werkstudent en de eerste tijd deed ik voornamelijk veel aangiften en kleine adviesklusjes. Ondertussen heb ik meer een adviserende rol naar klanten toe en maak ik zelf geen aangiften meer, maar coördineer ik de aangiftepraktijk van Gouda. Daarnaast is er veel contact met andere disciplines, zoals de accountancy afdeling of de juridische afdeling. Ik vind het leuk om samen naar de beste oplossing te zoeken en door deze samenwerking het verschil te maken voor de klant. Daar krijg ik echt energie van.

Wat voor soort adviezen kan ik dan aan denken?

Eigenlijk hebben mijn klanten (klanten in het mkb) allerlei soorten vragen, van groot tot klein. Zo kan een klant vragen hoe hij/zij een schenking kan doen aan zijn zoon of dochter zodat hij/zij een huis kan kopen. Bij een andere klant kan ik bezig zijn met een herstructurering, en bij weer een andere klant ben ik testamenten aan het beoordelen of deze conform de huidige wetgeving kloppen. Eigenlijk dus alle zakelijke (fiscale) vraagstukken die spelen bij de ondernemer, maar ook zaken die meer gerelateerd zijn aan privé-zaken van de klant. Het werken voor mkb-klanten is heel persoonlijk: je bent het vaste aanspreekpunt en dat is leuk, je hebt dus écht een totaalbeeld van je klant en ziet eigenlijk alles.

Eén van de leukste aspecten binnen mijn rol vind ik estate planning. Toen ik aan het studeren was, vond ik notarieel recht ook al erg interessant. Bij estate planning ben je echt bezig met heel persoonlijke zaken zoals erf- en schenkbelasting. Het leuke is dat ik bij Grant Thornton ook in een specialisatiegroep voor estate planning zit. Hier hebben we maandelijks een overleg en krijg ik de kans om samen te werken met andere estate planning specialisten van andere vestigingen.

Daarnaast vind ik het klantcontact en het opbouwen van een goede klantrelatie ook heel erg leuk. Ervoor zorgen dat je klant écht begrijpt wat je aan het doen bent en op een hele persoonlijke en betrokken manier iets voor de klant kunnen betekenen.

Laura:

"Het leukste aan mijn werk vind ik het klantcontact: het is heel persoonlijk en je kunt echt iets betekenen."

Je bent nu bijna 5 jaar onderdeel van deze organisatie. Hoe ervaar jij het werken binnen Grant Thornton?  

Ik ben in december 2016 als werkstudent gestart en vervolgens in september 2017 gestart als junior belastingadviseur. Aan het begin vond ik een fulltime kantoorbaan wel intens hoor! Tijdens een werkstudentschap ben je er maar ongeveer twee dagen per week, en als junior begint het pas “echt”. Dat is juist ook wel heel leuk: je ziet ineens alles van begin tot eind en je leert daardoor heel veel in een korte periode. 

Na ongeveer twee jaar merkte ik dat ik even stilstond in mijn groei. Toen kwam Covid-19 en ontstonden er heel veel kansen. Eén van onze partners hield zich heel veel bezig met de NOW-regeling en hierdoor kreeg ik meer verantwoordelijkheden. Hij  had namelijk niet meer alle tijd voor zijn eigen klanten en daardoor ontstond er voor mij meer ruimte. Ruimte om direct contact te hebben met klanten en hier mijn eigen invulling aan te geven. Iets wat je vanaf het begin al wilt, kwam toen ineens in een soort stroomversnelling. 

Nu ben ik junior manager en dat gaat goed. Mijn rol is veranderd en dat betekent ook dat ik sommige werkzaamheden weer aan andere collega’s moet geven, dat is soms nog wel lastig. Maar het is goed, want aan de andere kant krijg je er zelf ook weer nieuwe taken en verantwoordelijkheden bij! 

Dat is een mooie groei die je al hebt doorgemaakt!  

Hoe ervaar jij de cultuur binnen Grant Thornton? 

Ik denk dat er een cultuur heerst waarin we problemen samen oplossen. Je krijgt vanuit partners/ervaren collega’s het vertrouwen en de vrijheid, waar tegenover staat dat je ook open kunt zijn als je een keer en fout maakt. Fouten maken is niet erg, als je er maar open in bent. Dan lossen we het samen wel op. 

Verder hebben we op dit moment echt wel een jong team: twee partners, een aantal ervaren collega’s maar ook wat collega’s die net gestart zijn met hun carrière of bijvoorbeeld als werkstudent bij ons werken. Binnen ons team is de communicatie denk ik heel open en direct. Ik heb het gevoel dat ik tegen een partner prima kan zeggen wat ik wel en niet leuk vind: of het nu iets is over het team, de werkzaamheden, een klant of Grant Thornton zelf.  

Binnen de organisatie weten we elkaar denk ik ook makkelijk te vinden: omdat we in Nederland niet met zo heel veel collega’s zijn, ben je vrij zichtbaar. Als je jezelf een keer hebt laten zien, weten mensen je daarna wel te vinden. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je gevraagd wordt om deel te nemen aan een projectgroep of een brainstormsessie. Daarnaast merk je dat mensen elkaar snel weten te vinden doordat er veel en makkelijk contact wordt gelegd met collega’s van andere kantoren. Ik heb in de Traineegame (programma voor starters binnen de organisatie) veel collega’s uit andere units en van andere vestigingen leren kennen en als ik nu een specialist nodig heb, weet ik meestal wel wie ik kan bellen. Dat is heel fijn.  

Laura:

"Samen het verschil maken voor een klant, daar krijg ik energie van!"

Op welke momenten in jouw carrière ben je trots?

Ik ben trots op de stappen die ik heb gemaakt. Als ik er nu op terugkijk ben ik toch redelijk snel doorgegroeid naar junior manager en ben ik meer in mijn rol gegroeid. Ook ben ik heel trots op hoe het team nu staat. We zijn echt gegroeid als team en binnen mijn team helpen we elkaar en sparren wel veel. Dat hebben we echt met elkaar opgebouwd.

En ik wil zeker nog verder groeien. Niet alleen vakinhoudelijke, maar ook persoonlijke groei vind ik heel belangrijk en mijn doel is dan ook zeker om hier aandacht aan te blijven besteden en hier kansen voor te creëren.

Heb je het idee dat er binnen de organisatie (en specifiek binnen jouw unit/serviceline) ruimte is voor jouw ideeën en initiatieven?

Zeker. Dit zie ik wel op meerdere vlakken. Zo zie ik voor mezelf bijvoorbeeld echt wel mooie kansen liggen om me meer te specialiseren in een bepaalde richting en ben ik ook zeker van plan om daarin verder te gaan. Een collega van me heeft ook initiatief genomen door Young GT op te zetten. Ik denk dat als je iets wilt binnen deze organisatie, dat je je hier vooral over moet durven uitspreken. Dan zal de reactie vaak positief zijn.

Heb jij nog ideeën voor de organisatie of voor je eigen carrière?

Voor Grant Thornton zou ik zeggen: blijf aandacht geven aan de mensen binnen de organisatie zodat zij én de organisatie zelf verder kunnen groeien. En voor mijn eigen carrière zou ik mijn eigen vaktechniek willen blijven verbeteren en een persoonlijke en zelfstandige adviseur willen worden.

Laura:

"Waar ik trots op ben? Op waar we nu staan als team. Dat hebben we echt samen opgebouwd."

Werken bij Grant Thornton

Wie werkt bij Grant Thornton ontwikkelt zich razendsnel. Door persoonlijke begeleiding, opleidingen en een gevarieerd klantenpakket helpen we je de vaardigheden te ontwikkelen die je nodig hebt om te groeien. Ben je benieuwd geworden naar onze functies?

Bekijk de vacatures