Hoe draagt u uw bedrijf over en betaalt u zo weinig mogelijk belasting?

U bent jarenlang succesvol ondernemer. Nu wilt u meer afstand nemen van uw bedrijf. Het is tijd voor een opvolger.

De zoektocht naar een geschikte opvolger begint. Wilt u uw bedrijf verkopen? (Deels) schenken aan uw opvolgende zoon of dochter? Of pas na uw overlijden laten vererven?

Fiscale impact bedrijfsoverdracht

De fiscale impact van een bedrijfsoverdracht kan groot zijn. Zo kan bij overlijden 10 tot 40% belasting verschuldigd zijn. Door tijdig en juist te structureren kan de te betalen inkomstenbelasting en /of vennootschapsbelasting en erfbelasting geminimaliseerd worden. Dat betekent een aanzienlijke besparing. Geld dat uw onderneming hard nodig heeft.

Partner Geert de Jong

Bedrijfsopvolging

Neem contact op

Door de aanwezige vrijstellingen optimaal te benutten wordt de belastingheffing bij uw overlijden aanzienlijk verminderd. Soms zelfs tot nihil. Voor ondernemingsvermogen bestaat een bijzondere vrijstelling: de bedrijfsopvolgingsregeling.

Op tijd beginnen met de voorbereiding op de overdracht voorkomt gedoe voor uw kinderen en onnodige belastingheffing. Kies bijvoorbeeld voor een optimale ondernemingsstructuur, stel een goed testament op, zorg voor een juiste waardering van uw bedrijf, leg uw wensen vast in een familiestatuut en stel vooraf iemand aan die de zaken regelt als u er niet meer bent.

Grant Thornton kan u helpen bij:

  • het zoeken naar een goede bedrijfsopvolger en het begeleiden van de overdracht van uw onderneming;
  • uw ondernemingsstructuur vooraf fiscaal en juridisch optimaliseren om later belasting te besparen;
  • een onafhankelijke waardering van uw bedrijf uitvoeren;
  • de fiscale gevolgen van uw bedrijfsoverdracht afstemmen met de Belastingdienst.