article banner
BEPS

76 landen tekenen verdrag tegen belastingontwijking

Ministers en hoogwaardige ambtenaren uit 76 landen - waaronder Minister Dijsselbloem van Financiën - ondertekenden 7 juni een verdrag tegen internationale belastingontwijking, of hebben hun voornemen geuit om dit binnenkort te doen. In dit verdrag (het multilateraal instrument) is afgesproken dat deze landen maatregelen invoeren om bestaande belastingverdragen bij te werken en hierdoor de mogelijkheden verminderen voor belastingontwijking door multinationale ondernemingen.

Maatregelen

Met dit verdrag kunnen maatregelen tegen belastingontwijking in een keer worden opgenomen in reeds bestaande belastingverdragen. Het getekende verdrag bevat ook maatregelen om verdragsgeschillen op te lossen, met inbegrip van verplichte bindende arbitrage, waardoor de dubbele belasting en toenemende onzekerheid mogelijk verminderd.

De ondertekening is een belangrijke stap in het proces van het door vele landen gedragen doel om te voorkomen dat multinationals hun belastinggrondslag verminderen en winsten verschuiven naar belastingvriendelijke landen (Base Erosion and Profit Shifting).

Tijdswinst voor bilaterale belastingverdragen

Door de ondertekening van dit verdrag door Minister Dijsselbloem van Financiën past Nederland naar verwachting in een keer veertig bilaterale belastingverdragen aan waarvoor anders met elk verdragsland afzonderlijke onderhandelingen nodig waren geweest. Voordat het getekende multilaterale instrument doorwerkt in de Nederlandse verdragen is instemming van het parlement vereist.

Niels van den Akker, internationaal vennootschapsbelasting specialist bij Grant Thornton: "Dit getekende verdrag is een logisch gevolg van een breed gedragen politieke zienswijze dat een ieder zijn eerlijke deel aan de samenleving bijdraagt, echter een zorgvuldige implementatie van het BEPS project is noodzakelijk, om te voorkomen dat er niet bedoelde bijwerkingen van dubbele economische belasting ontstaan, dit kan de (Nederlandse) economie schaden."

Gerelateerde artikelen