article banner
Tax

Ben ik klaar voor de btw-wijzigingen per 1 januari 2019?

Rene Storij Rene Storij

Afgelopen dinsdag was het Prinsjesdag. In gaven wij u al een . Dat zijn er best veel. Onderstaand een overzicht van wijzigingen per 1 januari 2019. De komende weken lichten wij de gevolgen van voor u toe.

1 Verlaagd btw-tarief naar 9 procent

De meest ingrijpende wijziging op btw-gebied is de verhoging van het lage btw-tarief. Vanaf 1 januari 2019 gaat het percentage omhoog van 6 procent naar 9 procent. Belangrijk is om te bepalen hoe u met deze verhoging omgaat. Berekent u deze stijging door aan uw klant? Of gaat dit ten koste van uw omzet? Heeft het zin om vooruit te factureren en doet u er goed aan dit jaar nog bepaalde aankopen te doen? Welke overgangsregeling komt er? Zomaar wat vragen waar u als ondernemer mee te maken krijgt.

Lees meer over de gevolgen van deze btw-verhoging.

2 Kleine ondernemersregeling aangepast

'Kleine ondernemers hebben teveel hinder van administratieve lasten'. Met deze gedachte in het achterhoofd is besloten dat de voorwaarden voor toepassing van de regeling veranderen per 1 januari 2020. Zo wordt het toepassen van de regeling afhankelijk van uw omzet. Is de nieuwe regeling gunstig voor uw onderneming en voldoet u aan de nieuwe voorwaarden?

3 Wijzigingen in btw-regelgeving voor E-commerce

De Europese regels voor de verkopen aan particulieren in andere EU-landen gaan de komende jaren flink op de schop. Heeft u hiermee te maken, maar is uw omzet (nog) niet zo hoog? Dan kunt u mogelijk profiteren van een tegemoetkoming in de btw-verplichtingen die kleinere ondernemers vanaf 1 januari 2019 krijgen.

4 Btw-sportvrijstelling uitgebreid

Investeert u binnenkort in sportaccommodaties of heeft u sinds 2010 geïnvesteerd in sportaccommodaties? Dan zijn er belangrijke ontwikkelingen om rekening mee te houden. Het is voor u van belang de financiële gevolgen voor de komende jaren goed in beeld te brengen. Het ter beschikking stellen van sportaccommodaties voor niet-winstbeogende organisaties wordt namelijk per 1 januari 2019 van btw vrijgesteld. Ter compensatie wordt een subsidieregeling ingevoerd, die de financiële gevolgen mogelijk verlichten.

5 Soort voucher bepaalt wanneer u btw afdraagt

Per 1 januari 2019 gelden nieuwe regels voor de btw ter zake van vouchers. Enkele voorbeelden van vouchers zijn cadeaubonnen, bioscoopbonnen en VVV-bonnen. De nieuwe regels zijn gebaseerd op een EU-richtlijn die lidstaten moeten ïmplementeren. Binnenkort dient u aan de hand van het soort voucher te bepalen op welk tijdstip u btw moet afdragen. Is dit al op het moment van de verkoop van de voucher of pas bij verzilvering hiervan? En hoe gaat u voor de btw om met kortingsbonnen?

6 Wijziging btw-nultarief voor zeeschepen

Per 1 januari 2019 worden de criteria voor zeeschepen en leveringen/diensten aan zeeschepen aangescherpt. Komt u nog wel in aanmerking voor toepassing van het btw-nultarief?

Lees de komende weken meer over de bovengenoemde wijzigingen. Meld u aan voor de Grant Thornton Actueel om op de hoogte te blijven.

Heeft u vragen over de veranderingen in de btw? Neem contact op met één van onze btw-adviseurs.

Gerelateerde artikelen