article banner
Brexit

Brexit: akkoord over btw- en douaneregels

Bob van der Steen

Op 19 maart 2018, iets meer dan een jaar voordat het Verenigd Koninkrijk officieel de Europese Unie verlaat, zijn de onderhandelaars van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie tot een belangrijk akkoord gekomen voor de btw- en douanezaken.

Op een aantal gebieden is er nog geen akkoord tussen beide partijen. Daarover onderhandelt men de komende tijd verder. Echter, op het gebied van btw en douane is een akkoord bereikt tussen de onderhandelaars. Niet onbelangrijk, dit akkoord moet nog wel door beide partijen officieel bekrachtigd worden.

Btw- en douaneregels blijven tot eind 2020 van kracht

Voor de toepassing van de btw- en douaneregels is het belangrijkste punt dat er een overgangsperiode is afgesproken, die eindigt op 31 december 2020. Hoewel het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie op 31 maart 2019 verlaat, blijven de regels voor de btw en douane dus van kracht tot eind 2020. Dat betekent dat bedrijven tot die tijd kunnen profiteren van de voordelen van de interne Europese Unie markt.

Meer tijd voor ondernemers

De voorwaarden rondom de overgangsperiode moeten de komende tijd nog nader worden ingevuld. Maar het principe akkoord geeft de ondernemers, en de onderhandelaars, meer tijd zich voor te bereiden op het definitieve afscheid van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Daarvoor moeten beide partijen het akkoord wel officieel bekrachtigen. Gebeurt dat niet, dan ligt een harde Brexit zonder akkoord op de loer.

Gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte van de Brexit ontwikkelingen

Lees meer artikelen over Brexit