article banner
Brexit

Brexit: verkoop van pakketjes naar het Verenigd Koninkrijk

Bob van der Steen

Bij een no deal Brexit moet u goederen die u naar het Verenigd Koninkrijk (VK) verkoopt invoeren in het VK. Nu hoeft dat nog niet, ongeacht de waarde van de goederen. Bij een no deal Brexit verandert dit. In dit artikel gaan wij in op de btw voor verkopen aan particulieren, bijvoorbeeld via een webshop.

Waarde van pakketjes tot 135 Britse Pond of meer?

Bij een no deal Brexit moet u de goederen invoeren in het VK en waarschijnlijk btw betalen. Voor de meeste goederen geldt het 20 procent tarief, maar er kan een nultarief gelden. De Britse Belastingdienst (HMRC) geeft een aantal mogelijkheden die voor u van belang kunnen zijn indien u goederen verkoopt aan Britse particulieren. HMRC maakt onderscheid tussen pakketjes met een waarde van Britse Ponden (BP) 135 of minder en met een waarde van meer dan BP 135. HMRC gaat er vanuit dat u als leverancier de invoer verzorgt.

Pakketjes duurder dan BP 135

Vanwege de invoer is btw verschuldigd. Bij een no deal scenario betaalt u de btw verlegd op btw-aangifte in het VK. U - of uw douane-agent die de aangifte namens u doet - hoeft de btw dus niet eerst aan de Britse douane te betalen. Op uw btw aangifte mag u die btw weer in aftrek brengen en betaalt u de btw die u over de verkoop van het pakketje in het VK verschuldigd bent.

Bent u nog niet in het VK geregistreerd voor de btw, omdat uw verkopen naar particulieren minder dan BP 70.000 per jaar bedragen? Dan moet u registreren voor de btw en periodiek aangifte doen.

Pakketjes tot BP 135

Voor pakketjes tot en met een waarde van BP 135 heeft HMRC een andere procedure ontwikkeld. Voor pakjes met een waarde van tot BP 135 geldt (meestal) een vrijstelling van invoerrechten, maar niet voor btw. Kiest u ervoor om de verschuldigde btw zelf aan HMRC te betalen, dus niet door uw pakketbezorger? Dan moet u zich registreren om de btw op uitsluitend deze pakketjes aan HMRC te betalen. Dat gaat niet via uw reguliere periodieke aangifte bij HMRC. Deze registratie is ook nodig als het nultarief geldt voor de btw.

Afwachten of alvast doen?

Of de situatie zoals hiervoor beschreven ook voor u van toepassing is, is mede afhankelijk van een aantal andere factoren. Hoewel de uitkomst voor Brexit nog steeds onzeker is hoeft u er niet op te wachten. De registratie voor de bijzondere regeling voor pakketjes tot BP 135 is eenvoudig te regelen via de website van de Britse overheid. Dan bent u er in ieder geval klaar voor, mocht het doemscenario realiteit worden.

De reguliere btw-registratie is lastiger en neemt meer tijd in beslag. Ons advies is dat u zich in ieder geval voorbereidt op de registratie en nagaat wat  daarvoor nodig is. Onderschat dat niet.

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de Brexit ontwikkelingen

Lees meer artikelen over Brexit