article banner
Brexit

Brexit: wat vindt er tot 29 maart 2019 plaats?

Bob van der Steen

Als u met Brexit te maken krijgt, dan verkeert u zeer waarschijnlijk in onzekerheid over de uitkomst van de onderhandelingen en hoe de wereld er post-Brexit uitziet. Het uur U, 29 maart 2019 om middennacht, komt dichterbij. In de tussentijd staan er nog diverse cruciale bijeenkomsten op de agenda. Wanneer vinden deze plaats? En waar moet u op letten?

Een globale planning van bijeenkomsten ziet er als volgt uit:

Data Bijeenkomst
30 september 2018 - 3 oktober 2018 Conferentie Conservatieve Partij
18 oktober 2018 EU-top in Brussel
Medio november 2018 Extra EU-top
13 december 2018 Laatste raadsbijeenkomst van 2018
29 maart 2019 Brexit
30 maart - 31 december 2020 Misschien transitieperiode
31 december 2020 Einde van de transitieperiode

30 september 2018 - 3 oktober 2018: Conferentie Conservatieve Partij

De Conservatieve Partij van premier Theresa May ziet niets in haar 'Checkers-plan', wat een enigszins zachte Brexit beoogt. Dit plan is overigens door de EU naar de prullenbak verwezen. Vooral de zogeheten Brexiteers, de groep conservatieven die voorstander is van een 'harde' uittreding, en de bekende Sunday Paper vinden dat premier May door de EU is vernedert.

Zij zullen van deze gelegenheid gebruik maken om premier Theresa May onder druk te zetten en voor een 'harde Brexit' of een overeenkomst a la Canada te gaan. Ze willen dat premier May geen concessies meer doet in gesprekken met de EU. De verwachting is dat het tot een harde confrontatie komt tussen de kampen, met mogelijk als uitkomst nieuwe verkiezingen of een nieuw referendum.

18 oktober 2018: EU-top in Brussel

Deze bijeenkomst wordt nu nog gezien als het 'moment van de waarheid'. Op deze top moet duidelijk worden hoe het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat. Een harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland kan hier bijvoorbeeld nog een deal breaker zijn.

Medio november 2018: Extra EU-top

Tijdens deze extra top moeten de laatste details uitgewerkt worden en het akkoord afgerond.

13 december 2018: Laatste raadsbijeenkomst van 2018

Dit is de allerlaatste bijeenkomst en wordt gezien als de allerlaatste praktische mogelijkheid om een akkoord te sluiten.
Bij een akkoord moet het Britse Lagerhuis het akkoord nog goedkeuren. De partij van premier May komt echter tien stemmen tekort voor een meerderheid. Die stemmen moeten gevonden worden. Dit moment bepaalt of het een mislukking of overwinning wordt voor premier May.

Van de landen van de EU moeten tenminste 20 van de 27 landen akkoord gaan en daarna de meerderheid van het Europees Parlement. Het worden dus drukke dagen rondom Kerst.

29 maart 2019: Brexit

Naar deze dag wordt met gemengde gevoelens uitgekeken. Wordt het 'Independence day' of 'Dooms Day'? Wat betekent dit voor de Britten, maar ook voor het voortbestaan van de EU? Volgen meer landen?

30 maart - 31 december 2020: Misschien transitieperiode

Als het tot een akkoord komt, dan volgt er een transitieperiode van 21 maanden. Zonder akkoord is het gelijk op 30 maart exit en Brexit een feit.

31 december 2020: Einde van de transitieperiode

De (eventuele) transitieperiode komt tot een einde en het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie scheiden alsnog hun wegen.

Britse overheid: hoe u voor te bereiden op Brexit?

De Britse overheid geeft op haar website een overzicht van de voortgang rondom de Brexit onderhandelingen. Waaronder een serie notities die inzicht geven in de impact van Brexit op allerlei zaken. Zo ook hoe u voor te bereiden op het moment dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie (EU) verlaat zonder akkoord. Doet u zaken in of met het Verenigd Koninkrijk, dan is het zeer de moeite waarde deze site te bezoeken.

Breng uw risico's en bijbehorende acties in kaart

De adviseurs van Grant Thornton beschikken over een compleet werkprogramma om samen met u, uw handel met het Verenigd Koninrijk in kaart te brengen. Van daaruit bepalen we of er aanleiding is om de gevolgen van de Brexit voor uw onderneming in kaart te brengen. En adviseren u over de risico's en wat u kunt doen om die risico's te ondervangen. De RVO stelt Brexit-vouchers (met een waarde van 2.500 euro) ter beschikking voor het inwinnen van advies.

Wilt u meer weten over dit programma? Of heeft u vragen over de impact van Brexit op uw bedrijf? , leader Brexit affairs.

Gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte van de Brexit ontwikkelingen

Lees meer artikelen over Brexit