article banner
Btw

Btw en online verkopen in 2021: er verandert veel!

Bob van der Steen

In 2021 wijzigen de Europese Unie (EU) btw-regels voor grensoverschrijdende online verkopen. Door IT-problemen en de COVID-19 pandemie zijn de beoogde wijzigingen per 1 januari 2021 uitgesteld naar 1 juli 2021. Bedrijven en belastingdiensten hebben daardoor langer de tijd om zich hierop voor te bereiden. Wat verandert er door de nieuwe regels voor nagenoeg alle bedrijven die online verkopen?

Pakket aan maatregelen

Het pakket aan btw-maatregelen omvat een aantal wijzigingen die wij hebben opgedeeld in 4 hoofddelen:

  1. Eén loket in het land van vestiging voor het betalen van btw over de verkopen aan consumenten in alle EU-landen en afschaffing van de drempels voor afstandsverkopen.
  2. Invoerregeling voor zendingen vanuit niet-EU-landen en afschaffing van de vrijstelling bij invoer van goederen met een geringe waarde.
  3. Online handelsplatform voor webshops wordt (mede)verantwoordelijk voor het betalen van de btw over via platform verkochte producten.
  4. Vereenvoudigde regelingen voor startups, kleine ondernemingen en bedrijven die incidenteel grensoverschrijdend actief zijn.

In ons eerstvolgende artikel (1 juli 2020) komen de praktische gevolgen van één loket en de afschaffing van de drempels voor afstandsverkopen aan de orde.

Achtergrond

Het streven van de EU is de interne markt te bevorderen. Online verkopen spelen daarin een belangrijke rol. De complexe btw-regels en hoge kosten voor btw-compliance zitten hierbij in de weg en leiden tot concurrentieverstoring en fraude. De nieuwe regels moeten hier een einde aan maken.

Ook niet-EU-landen nemen maatregelen. Wij besteden daarom ook aandacht aan de wijzigingen voor online verkopen naar Noorwegen en Zwitserland, en aan de gevolgen van Brexit voor verkopen naar het Verenigd Koninkrijk.

Heeft u vragen?

Onze internationale btw-adviseurs beschikken over veel ervaring op het gebied van online verkopen en staan klaar om uw onderneming over alle regels bij online verkopen te informeren. Heeft u vragen, aarzel dan niet om contact op te nemen met .

Actualiteiten