article banner
Tax

Btw gevolgen bij transformatie van kantoren naar woningen

Ronald Bergenhenegouwen Ronald Bergenhenegouwen

Kantoren worden geregeld omgebouwd tot woningen. Deze transformatie kan (soms onvoorziene) gevolgen hebben voor de btw en overdrachtsbelasting. Heeft u plannen om een kantoorgebouw te transformeren tot woningen? Bepaal of u wel of niet van btw en overdrachtsbelasting bent vrijgesteld.

Nieuwbouw of verbouwing?

Bij een transformatie wordt altijd beoordeeld of een verbouwing van een kantoorgebouw voor de btw leidt tot een nieuw vervaardigd gebouw of tot een minder ingrijpende verbouwing.

  1. De levering van een nieuw vervaardigd gebouw is namelijk belast met btw en vrijgesteld van overdrachtsbelasting.
  2. Bij een minder ingrijpende verbouwing is sprake van de levering van een gebruikt gebouw wat is vrijgesteld van btw en belast met overdrachtsbelasting. De btw op de verbouwingskosten is in dit geval niet aftrekbaar. 

Richtlijnen

Het vaststellen of sprake is van “vernieuwbouw”, en dus levering van een nieuw vervaardigd gebouw, blijkt in de praktijk niet eenvoudig. In een brief van 27 mei jl. geeft staatssecretaris Wiebes aan dat hij bereid is om te bekijken of het mogelijk is om praktische richtlijnen over duidelijke situaties van “vernieuwbouw” vast te stellen.

Wij zijn erg benieuwd of en wanneer dergelijke richtlijnen worden gepubliceerd. De praktijk is hier ten slotte erg mee geholpen. Zeker tot die tijd is het aan te raden om de btw-gevolgen van een transformatie tijdig in kaart te brengen en eventueel met de belastingdienst af te stemmen. Onze btw-adviseurs zijn u hier graag bij behulpzaam.