article banner
Tax

Btw-verlaging op e-books & digitale publicaties uitgesteld

Robert-Jan Brethouwer Robert-Jan Brethouwer

Het btw-tarief op e-books en digitale publicaties wordt voorlopig niet gelijk getrokken met het verlaagde btw-tarief voor geprinte boeken. Tijdens een stemming, over een voorstel van de Europese Commissie, op 16 juni 2017 door de Europese Raad van Economische en Financiële zaken (Ecofin) lag Tsjechië onverwachts dwars.

Regelgeving aanpassen aan digitale economie

Een aantal landen stond het verlaagde tarief op e-books al toe, ondanks strijdigheid met de wetgeving. Iedereen ging er vanuit dat dit ‘appeltje-eitje’ zou zijn en zonder problemen door de lidstaten zou worden goedgekeurd. De Europese Unie (EU) heeft zich namelijk ten doel gesteld om regelgeving aan te passen aan de huidige digitale economie. De werkelijkheid is helaas anders. Tsjechië lag echter dwars omdat het haar zin niet kreeg op een ander btw dossier; het invoeren van een verplichte btw verleggingsregeling op alle b2b transacties, om op die manier btw fraude in te perken. Omdat deze wetswijzigingen alleen kan worden doorgevoerd als alle 28 EU lidstaten instemmen, gaat de verlaging van het btw tarief op e-boeken dus niet door.

Reactie minister Dijsselbloem

Demissionair minister van Financiën Dijsselbloem was zeer ontevreden. Zijn reactie richting de Tsjechische minister Ivan Pilny: ‘Ik ben een geduldig man, maar mijn geduld raakt op. Ik zie u lachen, mijn beste Tsjechische collega, maar dit is niet om te lachen. Ik ben geërgerd. Ik wil mijn tijd niet verspillen aan onredelijke collega's. De manier waarop over redelijke voorstellen wordt gediscussieerd is niet redelijk. Ik vind het verontrustend.’

Huidig btw-tarief gehandhaafd

De actie van Tsjechië schendt de geloofwaardigheid van de EU. Met name op het vlak dat de EU zich wil aanpassen aan de veranderende digitale economie. Hopelijk dat tijdens een volgende Ecofin bijeenkomst, het voorstel alsnog goedgekeurd kan worden. Voorlopig is echter het lezen van geprinte boeken op je strandstoel deze zomer voor de btw nog goedkoper dan het lezen van e-books op je e-reader.

Wilt u meer informatie over de toepassing van het btw-tarief? Neemt u dan contact op met één van onze btw-adviseurs.

Actualiteiten