article banner
Actualiteit

Buitenlander kan niet meer opteren voor binnenlands belastingplichtige

John Peek John Peek

Vanaf 2015 geldt de zogenoemde regeling voor ‘kwalificerende buitenlandse belastingplichtige’. Door de invoering van deze regeling kan iemand uit het buitenland niet meer kiezen voor behandeling als een binnenlands belastingplichtige. Wanneer is deze regeling van toepassing?

Voorwaarden kwalificeren nieuwe regeling

Wanneer spreken we van een ’kwalificerend buitenlands belastingplichtige’?

  • Belastingplichtige woont in een EU-land, in Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland, op Bonaire, Sint Eustatius of Saba.
  • Belastingplichtige betaalt over minimaal 90 procent van zijn wereldinkomen in Nederland belasting.
  • Belastingplichtige moet een inkomensverklaring overleggen van de belastingdienst van het land waarin hij woont waarin bovenstaande voorwaarden duidelijk worden.

Voldoet men aan alle voorwaarden van de nieuwe regeling? Dan is hij/zij ‘kwalificerend buitenlands belastingplichtige’ en worden dezelfde aftrekposten, heffingskortingen en heffingsvrij vermogen als een inwoner van Nederland toegepast.

Voldoet men niet aan alle voorwaarden? Bijvoorbeeld omdat de persoon over minder dan 90 procent van zijn wereldinkomen in Nederland belasting heeft betaalt? Dan is deze persoon buitenlands belastingplichtig en kan dus geen gebruik maken van de aftrekposten, heffingskortingen en heffingsvrij vermogen die gelden voor inwoners van Nederland. Hierbij mag men bijvoorbeeld de rente van de lening voor de eigen woning niet meer aftrekken in de aangifte.

Voordeel

Een voordeel van deze wijziging is dat de zogenoemde terugploegregeling waarbij een inkomensherziening plaatsvindt, vervalt. De belastingdienst kan hierdoor de afgelopen 8 jaar niet terughalen wanneer iemand voorheen altijd opteerde voor binnenlands belastingplichtige en veel belastinggeld terughaalde. Hij/zij kan nu voortaan niet meer opteren voor binnenlands belastingplichtige.

Wilt u meer weten over deze regeling? Neem dan contact op met één van onze (expat) adviseurs.