article banner
Branche: apothekers

Case: ontslagaanvraag bij zwaar weer

Stefan van Huizen Stefan van Huizen

Als gevolg van dalende vergoedingen van zorgverzekeraars staan de resultaten van apotheken onder druk. Zo ook voor apotheek S. Zware financieringen met rente en aflossingsverplichtingen en het draaiend houden van een tweede vestiging maakten ingrijpen noodzakelijk. Niet alleen werd besloten de deuren van de tweede vestiging te sluiten, ook moest er worden ingegrepen in de bedrijfskosten.

De apotheker nam alle uitgaven zorgvuldig onder de loep. Overtollige abonnementen en uitgaven werden direct geschrapt. Het leveren van kwalitatief goede zorg en service aan de patiënt stonden (en staan) hoog in het vaandel van de onderneming. Ingrijpen in het personeelsbestand was (vooralsnog) dan ook niet aan de orde. Echter, na een jaar van bezuinigingen en een verdere daling van de vergoedingen bleek ingrijpen in de personele bezetting op economische gronden onvermijdelijk. Een moeilijk besluit dat een zware impact zou hebben op het personeel.

Bij ‘huisaccountant’ Grant Thornton was de kennis en expertise aanwezig om een goed onderbouwde aanvraag bij het UWV in te dienen. Bovenal konden de adviseurs van Grant Thornton de apotheker goed ondersteunen bij de voorlichting en communicatie naar het personeel over hun rechten als werknemer. Door open en eerlijk met de werknemers te praten over de reden van de ontslagaanvraag én ze een reële vergoeding te bieden, bleef de onrust beperkt. Geen enkele werknemer diende dan ook een bezwaar tegen de ontslagaanvraag in bij het UWV.

Het UWV keurde de ontslagaanvragen goed. De werknemers kregen de afgesproken vergoedingen uitbetaald.

Momenteel draait de apotheek weer met gezonde, financiële cijfers en kunnen de verplichtingen aan de bank weer worden voldaan.