article banner
Tax

Controle op verbod privégebruik auto

Het voorkomen van de fiscale bijtelling vanwege privégebruik van de auto is aan de nodige voorwaarden gebonden. Dit blijkt wederom uit een recent gepubliceerde uitspraak van de Rechtbank Den Haag*.

Loonheffingen bij te weinig controle

In deze situatie stelde de werkgever auto’s ter beschikking aan haar medewerkers. Op papier was het hen niet toegestaan om deze ook voor privédoeleinden te gebruiken. In de praktijk was er volgens de Rechtbank echter te weinig controle op het verbod op het privégebruik. Tevens beschikte de werkgever niet over een sluitende kilometeradministratie.

Als gevolg hiervan is de Rechtbank van mening dat de loonheffingen terecht door de Belastingdienst zijn nageheven.

Controle op privégebruik van belang

Het stellen van een verbod op privégebruik heeft fiscaal gezien slechts waarde indien hierop controle wordt uitgeoefend. De controle kan bestaan uit een ‘track & trace systeem’. Of bijvoorbeeld uit het fysiek onmogelijk zijn om bedrijfswagen voor privédoeleinden te gebruiken, doordat deze ’s avonds op het bedrijfsterrein achter dienen te blijven.

Constatering van overtreding van het verbod dient te worden gevolgd door een sanctie. Bij afwezigheid hiervan zullen vraagtekens worden gezet bij de realiteitszin van de controle.

Lex Krijnen, loonheffingenspecialist van Grant Thornton: “Met een zogenoemde verklaring geen privégebruik van de medewerker kan een werkgever zich vrijwaren voor het risico op een eventuele naheffing van de loonheffingen. Indien deze verklaring niet aanwezig is, dient op een andere wijze te worden aangetoond dat een ter beschikking gestelde auto voor niet meer dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden wordt gebruikt.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze specialist.


*Rechtbank Den Haag 12 november 2015 (gepubliceerd 6 januari 2016), ECLI:NL:RBDHA:2015:15469