article banner
Belastingen

Corrigeer btw-schuld 2016 vóór 1 april en voorkom boete

Rene Storij Rene Storij

Heeft u in 2016 te weinig (of teveel) btw aangegeven? U voorkomt belastingrente én een boete door dit vóór 1 april 2017 te corrigeren. Wat kunt u als ondernemer verder doen om boetes te voorkomen of laag te houden?

Beëindiging Actie balansschulden omzetbelasting

Onlangs kondigde de belastingdienst aan dat de actie 'balansschulden omzetbelasting' per 1 maart 2017 is beëindigd. Voor de balansschuld per eind 2016 van maximaal 50.000 euro kunt u nog wel gebruik maken van het gunstige boetebeleid, mits u vóór 1 april 2017 de suppletie indient. Vanaf 1 maart 2017 zijn de wettelijke boetebepalingen weer van toepassing.

Te weinig btw aangegeven? Dien suppletie in

Zodra u erachter komt dat u te weinig (of teveel) btw heeft aangegeven, moet u een suppletie indienen. U kunt deze suppletie indienen via de website van de belastingdienst of door middel van dit suppletieformulier. Hoe houdt u de boete zo laag mogelijk?

  • Is de correctie minder dan 1.000 euro, dan mag u die in de eerstvolgende btw-aangifte verwerken en krijgt u geen boete.
  • Is de correctie meer dan 1000 euro, dan is ons advies de suppletie zo snel mogelijk na het ontdekken vrijwillig in te dienen. U kunt 5 procent van het te betalen bedrag aan boete krijgen, maar maximaal 5.278 euro.
  • Is het te betalen bedrag minder dan 20.000 euro én niet meer dan 10 procent van de betaalde btw over dat tijdvak? Dan krijgt u helemaal geen boete. Let daarop.
  • Corrigeert u vóór 1 april van het volgende jaar, dan krijgt u geen rente berekend.

Te lang gewacht met suppletie?

Wacht u te lang met het doen van de suppletie, dan kunt u een boete krijgen. Bij een onvrijwillige correctie kan een verzuimboete van 10 procent van het te weinig betaalde bedrag aan btw worden opgelegd. Als uw aangifte door de belastingdienst wordt gecorrigeerd én daarnaast sprake is van grove schuld (25 procent) of opzet (50 procent) kunt u een hoge vergrijpboete krijgen. Overigens kan geen vergrijpboete worden opgelegd als de suppletie niet leidt tot een naheffingsaanslag.

Heeft u geen kans meer om uw btw-aangifte vrijwillig te corrigeren omdat de belastingdienst u voor was? Neem dan contact op met onze btw-adviseurs.