article banner
Brexit

De Douane is op tijd klaar voor Brexit. U ook?

Bob van der Steen

Ongeveer 38.000 Nederlandse bedrijven handelen met het Verenigd Koninkrijk (VK). Uit onderzoek blijkt dat minder dan 20 procent zich reeds in voldoende mate heeft voorbereid op de gevolgen van een (harde) Brexit. Hoort uw bedrijf bij de 80 procent die zich nog niet of onvoldoende heeft voorbereid? Onderneem dan snel actie.

Haven Rotterdam bereidt zich voor op harde Brexit

Nog 200 dagen te gaan tot de Brexit op 30 maart 2019 ingaat. Het is nog steeds onduidelijk hoe het afloopt met de onderhandelingen, maar de haven van Rotterdam bereidt zich voor op een zwart scenario: een harde Brexit waarbij de nu geldende handelsafspraken grotendeels vervallen. Dit geldt ook voor de Nederlandse Douane.

Onderhandelaars Verenigd Koninrijk en Europese Unie zijn optimistisch

De onderhandelaars van de Europese Unie (EU) en het VK zijn optimistisch over een werkbare oplossing, maar het is onduidelijk waarop dit optimisme is gebaseerd. Vooral in het VK is er grote onenigheid over de te varen koers. En komt men er in het VK niet uit of bevalt het de andere 27 lidstaten niet, dan is een harde Brexit onvermijdelijk.

In Nederland waarschuwen onder andere de Rotterdamse haven, de NVWA, de VNO-NCW en Douane om het hardst, dat bedrijven die zich niet tijdig voorbereiden, straks van een koude kermis thuiskomen. Het is een groot misverstand dat Brexit alleen btw en douane gevolgen heeft. De gevolgen kunnen zeer divers zijn, afhankelijk van uw handel met het VK.

Breng uw risico's en bijbehorende acties in kaart

De adviseurs van Grant Thornton beschikken over een compleet werkprogramma om samen met u, uw handel met het VK in kaart te brengen. Van daaruit bepalen we of er aanleiding is om de gevolgen van de Brexit voor uw onderneming in kaart te brengen. En adviseren u over de risico's en wat u kunt doen om die risico's te ondervangen.

Wilt u meer weten over dit programma? Of heeft u Brexit gerelateerde vragen? , leader Brexit affairs.

Gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte van de Brexit ontwikkelingen

Lees meer artikelen over Brexit