article banner
Brexit

Doe de Brexit douane impact scan

Bob van der Steen

U doet zaken met bedrijven in het Verenigd Koninkrijk, maar u tast mogelijk nog in het duister welke gevolgen de Brexit voor u heeft. Wacht u daarom nog even af op wat komen gaat? Dat lijkt ons geen goed plan. Daarom geven wij u vast wat tips over douanezaken. Doe er uw voordeel mee, ga ermee aan de slag en anticipeer op wat straks onherroepelijk komen gaat.

Wat is het effect op uw handel?

Een belangrijke eerste stap is uw handel met het Verenigd Koninkrijk in kaart te brengen. Kijk dan niet alleen naar uw verkopen, maar ook naar uw inkopen. Bepaal wat voor producten u in- en verkoopt. Dat kan van belang zijn.

Welke afspraken heeft u met uw Verenigd Koninkrijk partners?

Of u nu verkoopt of inkoopt, grote kans dat u straks goederen exporteert en weer invoert. Heeft u er al over nagedacht wie de bijkomende kosten betaalt? Wat zijn de huidige leveringscondities en hoe pakken die voor u uit? Denk daarbij ook aan leveringstermijnen. Zijn die termijnen straks wel haalbaar, in verband met extra douaneformaliteiten?

Douaneaangiften doen?

Als u goederen exporteert en/of invoert, doet u dat dan zelf of besteedt u dat liever uit? Als uw onderneming niet bekend is met de douaneaangiften, heeft u dan voldoende kennis in huis om de aangifte zelf te doen? Douaneagenten gaan het extra druk krijgen, zo is de verwachting. Zorg er alvast voor dat u een relatie opbouwt met de douaneagent naar keuze, zodat straks uw leveringen of inkopen geen vertragingen oplopen.

Welke douanegegevens heeft u nodig?

Bent u nog niet bekend met de soms ingewikkelde douanegegevens die u nodig heeft om goed aangifte te doen. Nu is dat voor aankopen en verkopen met het Verenigd Koninkrijk vrij eenvoudig. Maar straks heeft u een goederencode nodig, u moet de douanewaarde weten en wat het land van herkomst van de goederen.

Als de goederen uit het Verenigd Koninkrijk komen, dan betekent dat nog niet dat ze van oorsprong uit het Verenigd Koninkrijk komen. Allemaal belangrijke informatie die u nodig heeft om niet te weinig of teveel invoerrechten te betalen bij invoer. Wilt u dit goed doen, dan heeft u vaak een douanespecialist nodig.

Invoerrechten en accijns verschuldigd?

U heeft uw douanegegevens compleet. Het is dan mogelijk om een prognose van de invoerrechten te geven, op basis van een aantal denkbare scenario's voor de uiteindelijke Brexit deal. Misschien zijn de kosten dermate dat het meer wenselijk is om in samen te werken met andere leveranciers binnen de Europese Unie of u bekijkt of dit kansen biedt voor de afzet van uw producten in de Europese Unie in plaats van het Verenigd Koninkrijk.

Heeft u een EORI-nummer en artikel 23 Vergunning?

Heeft u nog geen EORI-nummer? Ons advies is om zo snel mogelijk een EORI-nummer bij de Belastingdienst aan te vragen. Dat nummer heeft u nodig om straks douaneaangiften te kunnen doen. Dat geldt ook voor de artikel 23 vergunning. Met die vergunning hoeft u bij invoer geen btw te betalen. U mag dat doen op uw reguliere btw-aangifte. Op diezelfde aangifte kunt u de btw, meestal, ook weer in aftrek brengen. Zo voorkomt u een cashflow.

Brexit impact scan

Heeft u voldoende kennis in eigen huis, dan voert u voor een belangrijk deel de voorbereidingen zelf uit. Maar als dit niet zo is, of u besteedt het toch maar liever uit aan specialisten, dan kunnen onze adviseurs u helpen met het uitvoeren van de Brexit impact scan en u tevens adviseren over de mogelijkheden en de te nemen stappen.

Heeft u assistentie nodig, vraag dan bij onze specialisten naar de mogelijkheden.

Gerelateerde artikelen

Blijf op de hoogte van de Brexit ontwikkelingen

Lees meer artikelen over Brexit