article banner
Douaneadvies

Douane Nederland verlaagt verliesnorm accijnsgoederen

De Douane heeft de normen voor verliezen bij vervoer van accijnsgoederen per 1 april 2019 naar beneden bijgesteld. Als u te maken heeft met bulkvervoer van minerale oliën en/of ethylalcohol is dit u vast niet ontgaan. Wat zijn de consequenties als uw verlies hoger dan de verliesnorm is?

Vervoer van accijnsgoederen

Het vervoer van accijnsgoederen kunt u onderverdelen in twee categorieën namelijk vervoer per tanktruck of tanklichter en vervoer over zee. Voor beide categorieën gelden andere verliesnormen. Dit heeft te maken met de tijd dat het goed onderweg is, maar ook de hoeveelheid die vervoerd kan worden.

Aanpassing van de norm

Voor de minerale oliën en ethylalcohol is de norm met een tiende procent naar beneden bijgesteld en voor vloeibaar gemaakt petroleumgas met één procent. De actuele verliesnormen vindt u terug op de website van de belastingdienst en in de accijnswetgeving.

Hoe ontstaat een verschil?

Het ontstaan van een verschil kan verschillende oorzaken hebben zoals een onnauwkeurige meting, onjuiste opname in uw administratie, resten die achterblijven in het schip of verdamping van het product. Zolang het verlies onder de verliesnorm blijft is er niks aan de hand. Hierover bent u namelijk géén accijns verschuldigd.

Is het verlies hoger dan de verliesnorm dan moet u accijns betalen, maar mag u het percentage die geldt als verliesnorm in mindering brengen. De verliesnorm geldt niet wanneer het verlies is ontstaan door onregelmatigheden tijdens het vervoer zoals diefstal. Hoeveel u uiteindelijk moet betalen is afhankelijk van het type goed, maar kan aardig in de papieren lopen. Wanneer u de goederen opslaat in uw Accijns Goederen Plaats, dan is het mogelijk om meer- en minderbevindingen tegen elkaar weg te strepen. Om zo de betaling of verzoek tot teruggaaf van accijns op een later tijdstip plaats te laten vinden.

Ondanks dat u niet altijd volledige controle heeft over de levering, kunt u er zelf wel aan bijdragen om het verlies zoveel mogelijk te beperken door de metingen zo nauwkeurig mogelijk uit te voeren en ervoor te zorgen dat deze juist in uw administratie worden vastgelegd.

Indien u vragen heeft over deze wijziging en de mogelijke impact voor uw onderneming kunt u contact opnemen met onze douaneadviseurs.

Actualiteiten