article banner
Brexit

Douane: terugkerende goederen uit VK weer invoeren?

Bob van der Steen

Update 27 maart 2019: Beroep op terugkerende goederen alsnog mogelijk

De Belastingdienst heeft op 14 maart laten weten dat na de Brexit op 29 maart 2019, of na afloop van een eventuele overgangsperiode, alsnog de regeling voor terugkerende goederen kunnen gebruiken. Om hier gebruik van te maken wordt er van u verlangd dat u kunt bewijzen dat deze goederen daadwerkelijk vòòr de Brexit-datum zijn geleverd. Daarnaast kan de Douane u ook vragen om te bewijzen dat deze goederen in het Verenigd Koninkrijk in ongewijzigde staat zijn gebleven.

Oorspronkelijke artikel van 9 januari 2019

Het is gebruikelijk dat goederen tijdelijk naar een ander land worden vervoerd om daar behandelingen te ondergaan. Na de behandeling komen die goederen weer terug. Binnen de Europese Unie is dat geen probleem. En als goederen tijdelijk worden uitgevoerd naar een land buiten de Europese Unie, dan is er een regeling voor deze goederen als ze terugkeren. Beide regelingen kunnen niet worden toegepast bij een no-deal Brexit. Dit kan tot kostbare consequenties leiden.

Douane waarschuwt

Volgens de website van de Douane kunt u na de Brexit op 29 maart 2019, of na afloop van een eventuele overgangsperiode, de regeling voor terugkerende goederen niet gebruiken. Dit geldt voor goederen die vóór 29 maart 2019 naar het Verenigd Koninkrijk (VK) zijn gebracht en na de Brexit weer terugkomen.

Kunt u voor deze goederen niet de Europese Unie-status aantonen? Dan moet u invoeraangifte doen. Zoals het er nu voor staat kunt u geen gebruik maken van de regeling voor terugkerende goederen en komt u ook niet in aanmerking voor vrijstelling van douanerechten. Daarvoor moeten de goederen eerst zijn uitgevoerd uit de Europese Unie. Uniegoederen die voor de Brexit naar het VK zijn gebracht, zijn niet uitgevoerd en het verlaten van het VK van de EU verandert daar niets aan.

Extra kosten op (weder) invoer

Dit betekent dat u mogelijk voor onvoorziene extra douanerechten komt te staan. Afhankelijk van het soort goed, kan het om aanzienlijke bedragen gaan. Ons advies is derhalve om de ontwikkelingen extra goed in de gaten te houden, mocht u goederen voor behandeling in het VK hebben.

Heeft u vragen over de impact van Brexit op uw bedrijf? Neem contact op met , leader Brexit affairs.

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de Brexit ontwikkelingen

Lees meer artikelen over Brexit