article banner
Tax

E-commerce: een volgende stap in strijd tegen btw-fraude?

Bob van der Steen

De Britse Belastingdienst (HMRC) overweegt de btw op online verkopen direct bij betaling te innen.

De verkoper krijgt de verschuldigde btw dus niet meer eerst in handen. Wat houdt het voorstel in en wat vinden de Britse belastingadviseurs daarvan? Is dit het begin van een trend? Allemaal goede vragen als u online goederen verkoopt.

De voorgestelde regeling

Als u nu iets verkoopt dan ontvangt u het bedrag van uw klant en u betaalt de btw op aangifte aan de belastingdienst. Dit is in het algemeen hoe de btw werkt, in ieder geval binnen de Europese Unie (EU). Het risico bestaat dat uw concurrent de btw niet aan de belastingdienst betaalt maar in eigen zak steekt. We hebben het dan over fraude en de belastingdienst probeert daar wat aan te doen.

HMRC heeft nu bedacht dat de btw bij een betaling niet naar de verkoper gaat maar direct naar HMRC. Dat moet dan via speciale software en in overleg met de payment processors of credit card maatschappijen, omdat online verkopen bijna altijd op die manier worden betaald. Klinkt simpel, maar is het dat ook?

'Overseas' heeft het gedaan

Nee, het is niet simpel. Allereerst geldt het voorstel alleen voor online verkopers van 'overseas'. Buiten het Verenigd Koninkrijk dus. Kennelijk frauderen onlineverkopers in het Verenigd Koninkrijk niet in die mate dat de regeling ook voor hen moet gelden. De afwijkende regeling vraagt het nodige van administraties en IT-systemen.

Hoe is de btw op retourzendingen en betalingen met valse of niet gedekte creditcards geregeld? De regeling heeft een nadelig effect op de cashflow positie van de buitenlandse onlineverkoper. Kortom: de regeling zorgt voor extra lastenverzwaring en complexiteit van administraties voor niet-Britse ondernemers. Er is geen level playing field meer. Dit zijn in een notendop de commentaren van de CIOT, de Organisatie van Britse Belastingadviseurs.

Wat doen andere landen?

Italië heeft een vergelijkbare regeling voor verkopen aan de Italiaanse overheden, staatsbedrijven en beurs genoteerde bedrijven. Landen als Polen, Spanje en Tsjechië hebben andere controlemaatregelen, die vooral zien op de controle van btw die in aftrek wordt gebracht. Door verkopers te verplichten maandelijks of zelfs real time alle transactie elektronisch te melden bij de belastingdienst, is het mogelijk te controleren of de verkoper de btw ook heeft betaald. Grotere bedrijven worden dan ook een paar keer per maand gecontroleerd door de belastingdienst. Boetes op fouten zijn enorm. Dat is ook niet ideaal.

Wat kunt u nog verwachten?

Waar iedereen roept om administratieve lastenverlichting, zien wij de verplichtingen alleen maar toenemen. Bovenstaande regelingen laten zien dat een honderd procent goede vastlegging van uw transacties nog belangrijker wordt in de toekomt. Dat geldt ook voor Nederland of andere (EU) landen want het is een kwestie van tijd dat automatisering het mogelijk maakt om de belastingdienst real time te informeren over uw in- en verkopen. U kunt zich maar beter voorbereiden.

Wilt u meer weten over de afdracht van btw bij online verkopen? Neem dan contact op met onze btw-adviseurs.

Actualiteiten