article banner
Belastingen

Een nieuwe auto kopen? Wacht nog maar even tot 2021

Drs. Cor Overduin Drs. Cor Overduin

De BPM-tarieven blijven in 2019 ongewijzigd. Dat beloofde de staatssecretaris van Financiën recentelijk. Dat terwijl hij eerder beloofde dat de BPM niet mocht stijgen als gevolg van het overstappen op een nieuwe methode voor het meten van de CO2-uitstoot. De autobranche had al eerder aan de bel getrokken maar tot nu toe tevergeefs. Wat betekent dit voor de aanschaf van een auto in 2019?

Een nieuwe auto kopen in 2019 wordt een dure grap

Sommige auto's kunnen in 2019 zomaar 2.000 euro duurder worden vanwege de hogere BPM. De reden hiervoor is dat de nieuwe meetmethode tot veel hogere CO2-uitstootwaarden kan leiden dan de oude methode. En een hogere CO2-uitstoot betekent een hogere BPM. Voor een lijstje inzake de BPM-gevolgen voor de tien best verkochte auto's van het eerste halfjaar 2018, zie het overzicht van Autokopen.nl.

Wanneer kan ik dan wel een nieuwe auto kopen?

Omdat beloofd is om de BPM in de periode 2017-2020 'af te bouwen', kan het lonen om te wachten tot 2021 met de aanschaf van een nieuwe auto. Mogelijk is tegen die tijd het effect van de nieuwe meetmethode helemaal duidelijk en worden dan alsnog de BPM-tarieven zoals herhaaldelijk is beloofd, wel verlaagd.

Het blijft natuurlijk afwachten maar die oproep van onze Minister-president Mark Rutte om een nieuwe auto te kopen (april 2013) kunt u dus maar beter met enige vertraging doorvoeren. Tenzij u graag bijdraagt aan een hoge opbrengst van de BPM.

Wat zijn de gevolgen van de ongewijzigde BPM-tarieven?

In een artikel voor het Fiscaal Praktijkblad (2018, nummer 18, d.d. 9 november 2018) wordt nog dieper op deze materie ingegaan. Het laatste woord is nog niet gezegd over de veel te hoge BPM.

Sowieso zal de keus om de tarieven komend jaar niet te verlagen, de al jaren stijgende parallelimport nog een extra steuntje in de rug geven. Dat de Nederlandse Staat op die manier des te meer Nederlandse btw misloopt en dat de Belastingdienst nog meer BPM-berekeningen van 'net niet nieuwe auto's' moet gaan controleren terwijl ze daar de capaciteit niet voor hebben, wordt blijkbaar allemaal op de BPM-koop toe genomen.

Wilt u meer informatie over de ongewijzigde BPM-tarieven? Neem contact op met Cor Overduin.

Actualiteiten