Levensloopregeling

Eind 2021 valt uw levenslooptegoed vrij. Wat nu?

ContributorName(contributor, true)
Door:
insight featured image
Eind 2021 stopt de levensloopregeling. Heeft u een levensloopregeling? Dan wilt u vast weten wat dit voor u betekent en welke opties u heeft. We nemen u even mee door de hoofdlijnen.
Onderwerpen

Wat is de levensloopregeling ook alweer?

De levensloopregeling werd in 2006 ingevoerd, min of meer ter vervanging van de spaarloonregeling. U kon hierdoor fiscaal vriendelijk bruto loon opzij zetten voor bijvoorbeeld zorgverlof, studie of een sabbatical. In 2011 werd besloten de levensloopregeling alweer af te schaffen.

Heeft u levenslooptegoed?

Heeft u een levenslooprekening dan mag u - volgens de belastingregels, - doorsparen tot en met 2021. Opnemen mag in de periode tot en met 2021 naar eigen behoefte en is ook toegestaan als u geen verlof opneemt. Op het moment dat het geld tot uitkering komt, wordt het belast (tegen het progressieve tarief in box 1). Wat u dit jaar niet opneemt, valt in elk geval automatisch vrij als u in 2021 AOW krijgt. Of –als u daarvoor al de pensioenleeftijd bereikt. U betaalt hierover belasting volgens het dan voor u geldende tarief.

Wat als ik eind 2021 nog niet alles heb opgenomen?

Wat in 2021 nog niet is opgenomen of is vrijgevallen, wordt per 1 november 2021 belast tegen het progressieve tarief.

Besluit wat u met uw levenslooptegoed doet!

Met de einddatum van de levensloopregeling in het vooruitzicht, wordt het tijd om na te denken hoe u uw levenslooptegoed wilt aanwenden.

Pensioentekort

Heeft u een pensioengat (pensioentekort)? Dan kan het verstandig zijn om dit pensioentekort aan te vullen door aanvullend pensioen op te bouwen en het pensioengat zo te dichten.

Een pensioengat kunt u (in ieder geval voor een deel) dichten. Door het berekenen van uw jaarruimte weet u hoeveel aanvullend pensioen u mag bouwen. Dat bedrag mag u inleggen op bijvoorbeeld een lijfrente bankspaarrekening of lijfrenteverzekering.

Belasting besparen

Sparen voor uw oudedag is aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Daarmee ontvangt u een flink deel van de inleg via de belastingdienst. Na pensionering kunt u het opgebouwde bedrag via periodieke uitkeringen opnemen. Deze uitkeringen zijn weliswaar belast met inkomstenbelasting, maar het verschuldigde belastingtarief is meestal lager dan het inkomstenbelastingtarief dat u voor uw pensioenleeftijd betaalt (en dus ook terugontvangt).

Hier moet u ook nog rekening mee moet houden

Box 1

Is uw fiscaal inkomen door de vrijval van het levenslooptegoed (veel) hoger dan in andere jaren? Dan kunt u door het aanvragen van Middeling van een aantal jaren wellicht een deel Inkomstenbelasting terug vragen.

Box 3

De kans bestaat dat u over (een deel van) het netto uitgekeerde bedrag vermogensrendementsheffing moet betalen in box 3.

Toeslagen

Houd er rekening mee dat uw fiscaal inkomen door de levensloopuitkering(en) hoger wordt. Eventuele toeslagen vallen daardoor lager uit.

De tijd dringt!

Heeft u een vraag over uw levensloopregeling ? Neem contact op met onze private client adviseurs voor advies over uw vermogen.

Gerelateerde artikelen

View more

Blijf op de hoogte!

Wij geven u graag nieuwe (internationale) inzichten op het gebied van financiën, bedrijfsvoering, strategie, governance, risk, compliance en meer.