article banner
Duurzaamheid

Heeft u de energiebesparing voor uw mkb-onderneming al opgegeven?

Lode Haenen Lode Haenen

De NOS meldt dat de helft van de mkb-ondernemingen te laat is met het opgeven van de energiebesparing. Verbruikt uw onderneming jaarlijks 50.000 kWh energie en/of (een equivalent van) 25.000 m3 aardgas of meer? Dan had u per 1 juli 2019 aan de informatieplicht energiebesparing moeten voldoen. Lees wat u moet doen als u nog geen energiebesparingen heeft doorgegeven.

Wat voor energiebesparing kan ik doorvoeren?

Deze verplichting om energie te besparen bestaat al bij wet sinds 1993 en houdt feitelijk in dat elke onderneming energiebesparingen dient door te voeren. Op de website van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) staat een overzicht van Erkende Maatregelen (EML) voor energiebesparing voor 19 bedrijfstakken.

Van 1993 tot 1 juli 2019 heeft de overheid niet op voornoemde verplichting gehandhaafd, maar daar is per 1 juli verandering in gekomen. Sinds 1 juli handhaaft de overheid, op basis van de ingevoerde gegevens.

Wat moet ik doen als ik nog geen energiebesparingen heb doorgegeven?

Via het eLoket van de RVO kunt u uw energiebesparingen melden. Om in te kunnen loggen op eLoket is een eHerkenningsmiddel niveau 1 nodig. Op de website van de RVO wordt uitgelegd hoe u een eHerkenningsmiddel kunt aanvragen en hoe u de melding kunt doen. De aanvraag van een eHerkenningsmiddel niveau 1 duurt ongeveer vijf werkdagen.

Neem contact op met uw adviseur als u wilt dat wij deze melding voor u verrichten. Lees meer informatie over de informatieplicht voor bedrijven en instellingen.

Actualiteiten

Workshop: Hoe verduurzaam ik de bedrijfsstrategie?

ING Groenbank en Grant Thornton nodigen u graag uit voor de workshop ‘Verduurzaming van uw bedrijfsstrategie’ op 29 augustus. Hierbij gaan we in op de mogelijkheden van duurzaam en betekenisvol ondernemen en uw onderneming daarmee toekomstbestendig te maken.

Meld u aan voor onze nieuwsbrieven

Wij brengen u graag op de hoogte van nieuwe inzichten op het gebied van financiën, bedrijfsvoering en strategie voor de gezondheidszorgsector.

Aanmelden