article banner
Tax

Hoe berekent u de btw bij betaling met creditcard?

Bob van der Steen Bob van der Steen

Steeds meer klanten betalen bij aankoop van een product of dienst via een creditcard. Die klant betaalt in principe aan de creditcardmaatschappij, die het bedrag weer doorbetaalt aan de ondernemer. Over dat bedrag houdt de creditcardmaatschappij een provisie in. De ondernemer ontvangt daardoor een lager bedrag ten opzichte van de verkoopprijs.

Foutieve berekening btw

Ondernemers, vaak winkeliers, die het kasstelsel voor de btw mogen toepassen, berekenen en betalen de btw over de daadwerkelijke ontvangsten bijvoorbeeld op de bankrekening. Bij betaling via een creditcard kan de berekening van de verschuldigde btw makkelijk fout gaan. Wat is het geval?

Btw-berekening creditcards

Voor de berekening van de btw over de daadwerkelijke ontvangsten moet de ondernemer uitgaan van het bedrag dat de klant aan de creditcardmaatschappij heeft overgemaakt. Daarbij moet de ondernemer geen rekening houden met de commissie die de creditmaatschappij daarop in mindering heeft gebracht.

Berekent de ondernemer de btw over de daadwerkelijk ontvangen bedragen, dan draagt hij te weinig btw af aan de belastingdienst. Iets om goed rekening mee te houden bij het maken van de btw-berekening.

Wilt u meer weten over de btw-berekening bij betaling met creditcards? Neem dan contact op met uw contactpersoon bij Grant Thornton. Of neem contact op met Bob van der Steen.