article banner
Brexit

Instemming Brits parlement vereist voor Brexit-proces

Bob van der Steen

Het Britse parlement moet eerst stemmen over het Brexit-proces voordat de regering het proces van uittreding in gang mag zetten. Dit bepaalde het Britse Hooggerechtshof gister. De Britse premier May beloofde het parlement vandaag toelichting op de Brexit-plannen. Bij een ‘harde Brexit’, waar premier May op aanstuurt, krijgen ondernemingen die exporteren naar het Verenigd Koninkrijk te maken met de herinvoering van invoerrechten.

Artikel 50: formalisatie Brexit

Premier May wil het voornemen van het Verenigd Koninkrijk om uit de Europese Unie (EU) te treden uiterlijk voor het einde van dit kwartaal formaliseren (artikel 50). Parlementsleden die tegen de uittreding zijn, kunnen nu wel tegen stemmen. Als een meerderheid van het parlement tegen het in gang zetten van de artikel 50-procedure stemt, kan de Brexit formeel dus niet doorgaan. De grote vraag in het Verenigd Koninkrijk is of de parlementsleden de wens van (de meerderheid van) het Britse volk naast zich neer durven leggen. Tijdens het vragenuur vandaag heeft de Britse premier gezegd dat de regering de Brexit-plannen formeel uiteen zet, zodat het parlement de plannen voor uittreding uit de Europese Unie kan inzien, aldus NU.nl.

Herinvoering invoerrechten

In haar toespraak voor het Britse parlement, 17 januari 2017, stuurde premier May aan op een ‘harde Brexit’. Dit betekent het verlaten van de EU, de EU gezamenlijke markt en de Douane Unie, zonder nieuwe bilaterale overeenkomsten. Voor de Douane Unie heeft dit de herinvoering van invoerrechten als gevolg. En alles wat daarbij komt, zoals extra logistieke kosten op bijna alle goederen transacties tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.

Verhoging kostprijs goederen

Exporteert u naar het Verenigd Koninkrijk? Dan krijgt u te maken met een mogelijke verhoging van de kostprijs van uw goederen. Door de potentiele verhoging van de kosten in kaart te brengen, bent u in staat om bij een harde Brexit direct de juiste keuzes te maken.

Wilt u meer weten over de mogelijke gevolgen van de Brexit, neemt u dan contact op met onze btw- en douaneadviseurs.

Blijf op de hoogte van de Brexit ontwikkelingen

Lees meer artikelen over Brexit