article banner
Advisory

Kan ik ook groeien door te krimpen?

Eerst interne focus, voordat u extern handelt

U staat voor een beslissend moment met uw onderneming. Kiest u direct voor groei? Of moet u eerst krimpen om daarna groeikansen te benutten? Als ondernemer wilt u zoveel mogelijk zekerheid dat u een gezonde groei doormaakt. Dat kan betekenen dat u eerst intern moet kijken en focus aanbrengt in uw bestaande activiteiten voordat u bijvoorbeeld een (internationale) overname doet.

Nieuwe processen in bestaande kunnen integreren

Om uzelf voor te bereiden op groei door middel van een overname moet aan de achterkant alles goed lopen. De interne processen moeten op orde zijn. Het verkoopproces, de administratieprocessen, de HR-processen. En het is belangrijk dat deze processen schaalbaar zijn, zodat nieuwe buitenlandse of Nederlandse activiteiten moeiteloos in bestaande processen kunnen worden geïntegreerd. Kortom, u moet het beste jongetje van de klas zijn. Alleen als dit zo is, heeft u tijd om een overname te doen, want een overname kost tijd en focus.

Verkoop of outsourcing van een bedrijfsonderdeel

Blijkt uit het op orde brengen van de interne processen dat een bedrijfsonderdeel niet goed presteert, of dat een bedrijfsonderdeel niet meer bij uw strategie past? Dan kunt u denken aan de verkoop of outsourcing van dit bedrijfsonderdeel. Een andere optie is het samenvoegen van bedrijfsonderdelen. Eerst krimpen, om vervolgens meer wendbaar te zijn om te kunnen groeien.

Actualiteiten