article banner
Tax

Let op met nieuw btw-id voor eenmanszaken en invoer van goederen

Marijn Dekker

Bent u een eenmanszaak? Dan heeft u een nieuw btw-id ontvangen van de Belastingdienst. Vanaf 1 januari 2020 moet uw eenmanszaak in alle correspondentie met leveranciers en afnemers het nieuwe btw-id gebruiken. In het contact met de Belastingdienst gebruikt u het bestaande omzetbelastingnummer. Bent u voorbereid?

Het nieuwe btw-id

Het nieuwe btw-id is nodig omdat het bestaande omzetbelastingnummer deels uit het burgerservicenummer (BSN) bestaat. Daarmee wordt de privacy van ondernemers geschonden. Dit bestaande omzetbelastingnummer moet u echter blijven gebruiken in het contact met de Belastingdienst, bijvoorbeeld bij het indienen van de btw-aangifte en het bellen met de Belastingtelefoon. Het is verplicht om het nieuwe btw-id in alle activiteiten van uw onderneming naar buiten toe te gebruiken. Zorg er dus voor dat het btw-id vanaf 1 januari 2020 op alle facturen die uw onderneming uitreikt wordt vermeld.

Btw-id bij een douaneaangifte

Wanneer uw onderneming goederen van buiten de Europese Unie invoert, let dan goed op. Om vertraging in de behandeling van uw invoeraangiften te voorkomen, heeft de Douane de volgende instructies gepubliceerd voor als u goederen in 2020 invoert:

  • Wanneer uw onderneming gebruik maakt van een Artikel 23 Vergunning (verlegging van de btw naar de btw-aangifte), doe dan géén vooraangifte in december 2019. De douaneaangifte moet na 1 januari 2020 met het nieuwe btw-id worden gedaan.
  • Heeft uw onderneming een onvolledige douaneaangifte gedaan in 2019 waarbij uw huidige omzetbelastingnummer is ingevuld? Stuur dan vóór 1 januari 2020 een aanvullend bericht. Na 1 januari 2020 kan uw aanvullende bericht niet meer door de douane worden verwerkt.

Als de Douane uw aangifte van 2019 zonder correctie na 1 januari 2020 in behandeling neemt, dan kan de douaneaangifte zonder het btw-id worden afgehandeld. Bij een correctie moet u het nieuwe btw-id vermelden. De Douane kan dit btw-id namelijk niet zelf achterhalen, wat kan leiden tot vertraging in de afhandeling van uw douaneaangifte.

Heeft u vragen over het nieuwe btw-id? Neemt u dan contact op met onze btw-adviseurs.

Actualiteiten