article banner
Healthcare

Levering embolisatieproducten belast met 21% btw

Ronald Bergenhenegouwen Ronald Bergenhenegouwen

11 november informeerden wij u over het te hanteren btw-tarief voor medicijnen en medische hulpmiddelen. In een recente mededeling van de belastingdienst is het btw-tarief voor embolisatieproducten verduidelijkt.

Embolisatieproducten worden ingebracht om een bloedvat af te sluiten of om een gezwel te behandelen of te laten verdwijnen. Embolisatieproducten blijven achter in het lichaam, maar nemen geen lichaamsfuncties over.

Embolisatieproducten geen medisch hulpmiddel

Om bovengenoemde reden zijn de embolisatieproducten, volgens de belastingdienst, niet te beschouwen als chirurgische inplanteringsprotheses of medische hulpmiddelen waarvoor het 6 procent tarief geldt. Omdat de producten ook niet zijn bedoeld om een bloeding te stoppen of een wond te bedekken, kwalificeren zij tevens niet als verbandmiddel (6 procent btw).

Bovenstaand voorbeeld benadrukt nogmaals hoe complex het toepassen van het juiste btw-tarief voor medicijnen/medische hulpmiddelen is.

De btw-adviseurs en Healthcare specialisten van Grant Thornton zijn u graag van dienst bij de btw-beoordeling van uw assortiment.