article banner
Legal

Loondoorbetaling bij ziekte, er gloort hoop

Bert Boermans Bert Boermans

In de Grant Thornton Actueel nieuwsbrief van 2 maart 2017 poneerden wij de stelling in het kader van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ): 'Ik zou meer werknemers een vaste baan aanbieden in plaats van een flexcontract als...'. U leest hieronder de uitkomst.

Een afgetekende meerderheid van de respondenten (56,3 procent) geeft aan dat zij een vaste baan aanbieden indien de loonbetalingsverplichting bij ziekte wordt verkort.

Loondoorbetaling bij ziekte in verkiezingsprogramma's

Na bestudering van de verkiezingsprogramma's is er goed nieuws voor u. Diverse politieke partijen vermelden het een en ander over loondoorbetaling bij ziekte in hun verkiezingsprogramma.

  • De VVD heeft in haar verkiezingsprogramma staan dat de loondoorbetaling bij ziekte voor kleine bedrijven (tot 25 werknemers) wordt verkort naar één jaar. Het tweede jaar wordt dan door de overheid betaald.
  • Het CDA wil voor langere ziekteperiodes een private regeling met publieke waarborgen.
  • D66 wil de risico's van langdurig zieke werknemers en arbeidsongeschiktheid wegnemen. Kleine werkgevers moeten het tweede jaar loondoorbetaling bij ziekte collectief kunnen verzekeren. Ook krijgen werkgevers meer duidelijkheid en betere ondersteuning over re-integratiebeleid
  • Als het aan de PvdA ligt komt er een collectieve verzekering voor een deel van de risico's voor kleine werkgevers bij de loondoorbetaling bij ziekte.
  • GroenLinks wil dat er een collectieve verzekering komt voor loondoorbetaling bij ziekte voor werkgevers met weinig werknemers. Op die manier wil zij dat het loon bij ziekte in het tweede jaar wordt betaald.
  • ChristenUnie wil kleinere werkgevers korter belasten met zieke werknemers. En grotere bedrijven tegemoet komen.
  • Ook 50PLUS laat zich niet onbetuigd over dit onderwerp en stelt dat werkgevers nog maar maximaal 8 weken loon hoeven door te betalen bij ziekte van werknemers. Daarna moet loondoorbetaling uit een overheidsfonds komen.

Hoop voor werkgever en werknemer

Kortom zowel rechts als links belooft een en ander. De eerste stap naar een verkorting van de loonbetalingsverplichting bij ziekte is gezet. Er gloort hoop voor zowel de werkgever als de werknemer.

Wilt u meer weten overloondoorbetaling bij ziekte? Neem dan contact op met onze bedrijfsjuridisch adviseurs.