article banner
Tax

Medische vrijstelling voor alle gezondheidskundige diensten

Door recente jurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese Unie moest de staatssecretaris van Financiën zijn eerder gepubliceerde beleid rondom de verplichte BIG-kwalificatie voor toepassing van de medische btw-vrijstelling, met ingang van 2 april 2016 aanpassen. Hierdoor is de vrijstelling vanaf nu van toepassing op alle gezondheidskundige diensten door artsen.

Opleiding van gelijkwaardig kwaliteitsniveau volstaat

De medische vrijstelling voor de btw kan volgens de Wet op de omzetbelasting (OB) alleen toegepast worden wanneer de beroepsbeoefenaar een gerichte opleiding heeft gevolgd die voldoet aan de eisen van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG). Dit is echter achterhaald door jurisprudentie van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Hierin wordt namelijk gesteld dat het ook volstaat wanneer een beoefenaar van een medisch of paramedisch beroep een opleiding heeft gevolgd van gelijkwaardig kwaliteitsniveau. Het besluit geeft daar een aantal voorbeelden van.

Wanneer medische vrijstelling voor niet BIG-gekwalificeerden?

De vrijstelling kan worden toegepast als:

  1. het gaat om gezondheidskundige verzorging van de mens,
  2. verricht aan een individuele patiënt/cliënt en
  3. welke dienst van een gelijkwaardig kwaliteitsniveau is als een gezondheidskundige dienst door een Wet BIG-beoefenaar.

Geen medische vrijstelling?

Lees hier waarom bijvoorbeeld psychotherapeuten geen gebruik mogen maken van de medische vrijstelling. 

Meer informatie?

Heeft u vragen over de toepassing van de btw-vrijstelling in uw specifieke situatie? Neem dan contact op met één van onze btw-specialisten.