article banner
Btw

Nog 4 weken om buitenlandse btw terug te vragen

Ronald Bergenhenegouwen Ronald Bergenhenegouwen

Heeft u in 2018 buitenlandse btw betaald en wilt u die terugvragen? Dien dan vóór 1 oktober 2019 uw elektronisch teruggaafverzoek in. Dit geldt ook voor het Verenigd Koningrijk. Let op: als in 2019 Britse btw bij u in rekening is gebracht, dien dan ook deze 2019 btw in vóór 31 oktober 2019 bij de Nederlandse Belastingdienst. Dit in verband met een eventuele Brexit.

Btw terugvragen uit een ander EU-land

Als u als ondernemer in andere landen in de Europese Unie (EU) btw betaalt, dan kunt u die btw in veel gevallen in dat land terugvragen. Als u niet in dat land bent geregistreerd voor de btw, dan kunt u dat doen via een speciale webportal van de Nederlandse Belastingdienst. U heeft daar een speciale registratie voor nodig.

Heeft u die registratie eenmaal, dan kunt u onder normale omstandigheden tot uiterlijk 30 september van een volgend jaar uw btw teruggaaf indienen. De Nederlandse Belastingdienst zorgt er dan voor dat uw verzoek om teruggaaf bij het desbetreffende land ter beoordeling komt. Deze procedure is uitsluitend bedoeld voor teruggaafverzoeken in EU-landen, door in de EU gevestigde ondernemers.

Heeft u in 2018 kosten gemaakt in een ander EU-land waarover buitenlandse btw is berekend? Zorg er in dat geval voor dat uw elektronische teruggaafverzoek voor buitenlandse btw vóór 1 oktober 2019 is ingediend.

Britse btw terugvragen en Brexit-perikelen: wat betekent dit voor mij?

Heeft u in 2018 en 2019 Britse btw betaald en wilt u die terugvragen? Voor de teruggaaf van Britse btw over 2018 geldt nog de standaardprocedure. Uw elektronische teruggaafverzoek dient dan vóór 1 oktober 2019 ingediend te zien. Indien ook in 2019 Britse btw bij u in rekening is gebracht, dan doet u er verstandig aan om uw elektronische teruggaafverzoek vóór 31 oktober 2019 in te dienen.

Dit laatste in verband met Brexit waardoor er voor het Verenigd Koninkrijk een bijzondere situatie ontstaat. Hoewel we nu nog steeds niet weten hoe dit gaat aflopen, is de kans aanwezig dat het Verenigd Koninkrijk met een no deal uit de EU stapt. Het Verenigd Koninkrijk maakt dan geen deel meer uit van de EU en de regeling voor teruggaaf van btw is dan niet langer van toepassing. Ons advies is daarom zo snel mogelijk, maar uiterlijk op 31 oktober 2019, uw teruggaafverzoek voor 2019 via de portal van de Nederlandse Belastingdienst in te dienen. Heeft u nog geen registratie? Vraag die dan onmiddellijk aan, want dat kan even duren.

Wilt u die aanvraag uitbesteden? Of wilt u meer informatie ontvangen over de gevolgen van Brexit voor uw onderneming? Neem contact op met onze specialisten.

Actualiteiten