article banner
Actualiteit

Prepaidkaarten: de gevolgen voor de btw

Wanneer en over welk bedrag is de verkoper van een telecom prepaid kaart btw verschuldigd? Die vraag ligt momenteel bij de Hoge Raad. De zaak die wordt behandeld betreft een casus uit 2008. Omdat de regels per 1 juli 2013 zijn veranderd, zetten wij voor u de twee regelingen op een rij.

Casus

In de zaak voor de HR biedt Telecomprovider BV telecomdiensten aan via een prepaid systeem. BV verkoopt de prepaidkaarten onder andere via de detailhandel, die de kaarten met 10 procent korting van de kaartwaarde kopen. De detailhandel verkoopt de kaarten vervolgens tegen de kaartwaarde aan de consument.

Zowel BV als de detailhandel beschouwen de verkoop van de kaarten als een vrijgestelde dienst. BV betaalt pas btw over het daadwerkelijk gebruik door de consument. Bij volledig verbruik betaalt BV maximaal btw over de ontvangen vergoeding van de detailhandel, dus kaartwaarde minus 10 procent korting. De inspecteur is het hier niet mee eens en vindt dat over de kaartwaarde btw moet worden betaald.

Regeling van vóór 1 juli 2013

De casus speelt zich af in 2008. De Staatssecretaris was toen van mening dat de verkoop van alle telefoonkaarten btw-vrijgesteld was omdat de prepaid kaarten werden beschouwd als waardepapieren. Dat was in een besluit vastgelegd. Volgens de Advocaat-Generaal mocht BV er daarom op vertrouwen dat over de verkoop van de prepaidkaarten in 2008 geen btw verschuldigd was en dat BV btw is verschuldigd over het werkelijk ontvangen bedrag en het werkelijk gebruik van de kaart. Gelet op de algemene beginselen voor de btw lijkt ons dat ook een juiste beslissing.

Belangrijke wijziging per 1 juli 2013

Met ingang van 1 juli 2013 zijn de btw regels rondom de verkoop van single- en multipurpose kaarten verandert. De verkoop van single-purpose kaarten (bellen-sms-internet) is direct belast met btw over de prijs die wordt ontvangen. Bij de verkoop van multi-purpose kaarten (bellen-sms-internet-spelletjes-ringtone-informatiediensten, et cetera) gaat de Belastingdienst er van uit dat de detailhandel altijd een met btw belaste dienst verricht aan de telecomprovider of groothandel. Dit standpunt is zeer dubieus gelet op EU jurisprudentie. De telecomprovider is vervolgens btw verschuldigd over het werkelijk gebruik (afwaardering) van de kaart.