article banner
Tax

Registratiedrempel e-dienstverleners blijft mogelijk uit

Bob van der Steen Bob van der Steen

Vanaf 1 januari 2015 geldt dat digitale diensten (e-diensten) belast zijn in het land waar de consument is gevestigd. Digitale dienstverleners moeten daarom de btw berekenen dat geldt in het land van de consument. Zij moeten ook in die landen registreren voor de btw. Dat kan in elk land apart, maar ook via een mini-one-stop-shop (MOSS). MOSS is één registratie, waarbij aangifte van btw wordt gedaan voor alle EU landen waarmee zaken wordt gedaan.

MOSS-registratie

Hoewel de MOSS-registratie een aanzienlijke vereenvoudiging is, blijkt het toch nog niet aantrekkelijk genoeg voor bedrijven. Sinds de invoering zijn er slechts, plusminus, 12.000 bedrijven die zich hebben geregistreerd. Naar verwachting moeten circa 1 miljoen bedrijven zich registreren. Dit betekent dat de meeste bedrijven geen btw betalen in het land van hun buitenlandse consumenten.

Omzetdrempel

De Europese Commissie heeft erkent dat het niet toestaan van een omzetdrempel een vergissing is geweest. Een aantal landen wilde dat destijds niet en in dit geval geldt: de minste stemmen gelden. Naar aanleiding hiervan heeft er in september overleg plaatsgevonden tussen de landen. De inzet was een omzetdrempel van 100.000 euro per jaar per land. In dat geval zou pas buitenlandse btw verschuldigd zijn, als de omzetdrempel is overschreden.

Helaas liggen Duitsland, Denemarken en Italië dwars, en de Europese Commissie overweegt nu een omzetdrempel van 5.000 euro per land voor te stellen als compromis. Het is beter dan niets, maar voor een aantal landen is dit zeer teleurstellend. Dat zijn wij met hen eens. De moeite en kosten die digitale dienstenverleners zich moeten getroosten om aan hun btw-verplichtingen te voldoen, zijn aanzienlijk. Of ze nu gebruik maken van MOSS of niet.

Wilt u meer weten over de afdracht van btw in een EU-land? Neem contact op met Bob van der Steen.