article banner
Belastingen

Structuur geven aan uw groei-onderneming

Christiaan Buizer Christiaan Buizer

Een goede ondernemingsstructuur is voor een groeiende onderneming van groot belang. Maar past uw huidige structuur nog wel bij de fase waarin uw onderneming zich bevindt? Denk jaarlijks na over de juiste . Lees diverse vragen op juridisch en fiscaal gebied die u zichzelf kunt stellen.

Wat past het beste bij u en uw onderneming? Is dat een eenmanszaak, vennootschap onder firma, commanditaire vennootschap, BV, coöperatie of toch een holdingstructuur met meerdere BV's? Door uw onderneming op de juiste wijze juridisch en fiscaal te structureren kunt u als ondernemer bijvoorbeeld aansprakelijkheid beperken, financiële risico's voorkomen en zorgen dat u niet onnodig veel belasting betaalt.

Factoren die een rol spelen bij deze keuze zijn (onder andere): uw omzet, uw werknemers, eventuele samenwerking met anderen, het soort activiteiten dat u verricht en de branche waarin u actief bent. Ook is er een flink aantal juridische en fiscale aspecten waar u rekening mee moet houden.

Juridische aspecten ten aanzien van de ondernemingsstructuur:

 • Bent u wel of niet aansprakelijk met uw privévermogen?
 • Mag iedereen weten wat en hoeveel u bezit?
 • Is uw vermogen, vastgoed en pensioen op afstand voor schuldeisers?
 • Wat zijn de gevolgen voor uw onderneming als u een transitievergoeding aan uw werknemer(s) moet betalen?
 • Op welke manier komt u aan financiering van uw onderneming?
 • Heeft u merkrechten, bijzondere producten of web domeinen die beschermd moeten worden?

Fiscale aspecten ten aanzien van de ondernemingsstructuur:

 • Welke invloed hebben de fiscale ondernemersfaciliteiten?
 • Wat gebeurt er als u uw onderneming wilt stoppen of verkopen? En wie gaat uw onderneming voortzetten?
 • Houdt u zich bezig met de ontwikkeling van innovatieve producten en diensten?
 • Welke invloed hebben de verwachte wijziging van de tarieven van de inkomsten-en vennootschapsbelasting onder Rutte III?
 • Wat gebeurt er met uw onderneming bij uw arbeidsongeschiktheid of overlijden?
 • Wilt u uw belangrijkste werknemers binnen uw onderneming aantrekkelijk binden en belonen?

Wilt u uw ondernemingsstructuur wijzigen?

Bent u tot de conclusie gekomen dat u uw  wilt wijzigen? Deze herstructurering kan juridische en fiscale gevolgen hebben. Zo kan er belastingheffing ontstaan over de meerwaarden van uw onderneming, aandelen of vastgoed. Door gebruik te maken van de juridische en fiscale regelingen voor fusie, splitsing of inbreng van een eenmanszaak in een BV kan deze heffing voorkomen of uitgesteld worden.

Een eenmanszaak kan tot 1 oktober 2018 in een BV worden gebracht per 1 januari 2018. Voorwaarde is dat u vóór 1 april 2018 een verklaring bij de belastingdienst registreert waarin u deze intentie opneemt. Wilt u hierover meer weten? Bekijk onze themapagina.

Breng de gevolgen van een structuurwijziging in kaart

De regelingen kennen diverse voorwaarden en volgen (en beperken!) u en uw onderneming vaak voor een periode van drie jaar. Voordat u een structuurwijziging doorvoert adviseren wij u daarom goed de gevolgen in kaart te (laten) brengen. Soms kan een jaar eerder of later herstructureren veel verschil maken.

Een eenmanszaak kan tot 1 oktober 2018 in een BV worden gebracht per 1 januari 2018. Voorwaarde is dat u vóór 1 april 2018 een verklaring bij de belastingdienst registreert waarin u deze intentie opneemt. Wilt u meer weten over het kiezen van de juiste ondernemingsstructuur? Neemt u dan contact op met een van .

Gerelateerde artikelen