article banner
China desk

Terugblik China desk seminar: culturele verschillen overwinnen

China desk seminar 2018

Op 31 mei 2018 organiseerde Grant Thornton een Dutch China desk seminar in Amsterdam. Verschillende sprekers gingen in op de verschillen in de bedrijfsculturen en wettelijke kaders in China en Nederland, de uitdagingen die daar bij horen en gaven tips om de culturele verschillen te overwinnen. Het seminar werd bezocht door meer dan 50 gasten, waaronder vertegenwoordigers van Vivat, Stryker, Activision, Carrefour, Damen Shipyards, Bank of China, Arcadis en Huawei. Ook was er interesse van advocatenkantoren, overheidsorganisaties, Chinese overheid, consultants en marine bedrijven.

De (internationale) sprekers

Frank Ponsioen, voorzitter van de raad van bestuur van Grant Thornton opende het seminar en gaf een introductie van Grant Thornton. Daarna gaf hij het woord gaf aan Jin Chen, director van de 'Dutch China desk' bij Grant Thornton. Zij vertelde hoe deze desk ondernemers kan ondersteunen in zowel Nederland als China bij het zakendoen tussen deze landen.

De gastsprekers waren Wilfred Chiu (Tax Partner Grant Thornton in Beijing, China), Wilbert Hartmann (CEO of Keytec) en Martin de Graaf (Belastingdienst/Ministerie van Financiën).

Uit een interactieve quiz, over de culturele verschillen tussen China en Nederland, bleek dat het erg belangrijk is om deze te begrijpen om succesvol te ondernemen tussen beide landen. Een interessante paneldiscussie tussen Martin de Graaf, Wilfred Chiu en Theo Ostermann (Tax Partner Grant Thornton), waarbij het publiek ook actief deelnam, was een mooie afsluiter van het seminar.

Wilfred van der Lee (Lead Partner Dutch China Desk) blikte terug op het seminar met de conclusie dat het zakendoen in en met Chinese partners geduld vraagt maar zeker loont op de langere termijn. Daarna opende hij het buffet met Chinese specialiteiten.

Belangrijkste hoofdpunten uit de presentaties

 

Wilfred Chiu

Wilfred Chiu sprak over het zakendoen in China. Als expert op dit gebied vertelde hij de gasten hoe Grant Thornton China ondernemers helpt bij het ondernemen in het Verre Oosten zowel op het gebied van inbound als outbound investeringen . Zijn les aan de gasten was: "There are great opportunities in China. Set your own goals & strategy. Learn with open mind and seek proper advice."

Wilbert Hartmann

Wilbert Hartmann vertelde de gasten hoe hij een succes werd met zijn bedrijf in China sinds de start in 2000. Ook deelde hij zijn ervaringen met ons over het zakendoen in China en de moeilijkheden die daarbij komen kijken, zoals afhankelijkheden van de lokale en nationale overheidsorganen. Inmiddels heeft Keytec wereldwijd 1.000 werknemers in dienst. Eén advies van Wilbert: "Find a niche and a business model, where you can defend yourself. Stick to your plan and create friends. Also, invest time and presence."

Martin de Graaf

Martin de Graaf van de Belastingdienst/Ministerie van Financiën vertelde de gasten over de fiscale aspecten rondom investeren in Nederland of hier een Europees hoofdkantoor te vestigen. Hij gaf de gasten het volgende mee: "The Dutch tax authorities are open for a constructive dialogue plus realistic approach, and they are strict where appropriate."

Al met al was het een geslaagd eerste  seminar, waarbij de gasten veel gelegenheid kregen tot netwerken, ervaringen met elkaar deelden, inspiratie opdeden, tips ontvingen voor het zakendoen vanuit Nederland in China en voor Chinese bedrijven die overwegen in Nederland zich te vestigen of zaken te doen.