article banner
Healthcare

Toepassing 6 procent btw-tarief onduidelijk

Ronald Bergenhenegouwen Ronald Bergenhenegouwen

De toepassing van het 6 procent btw-tarief is complex, dit blijkt onder andere uit een recente mededeling van de belastingdienst. In het artikel 'Welk btw-tarief voor medicijnen en medische hulpmiddelen?' las u al meer over de toepassing van dit verlaagde btw-tarief. Lees meer over de case waar voor twee apparaten een verschillend btw-tarief geldt.

EMG-systeem valt onder verhoogde btw-tarief

Twee februari sprak de belastingdienst zich uit over een diagnosesysteem voor de werking van de spieren (EMG-systeem). Dit EMG-systeem is volgens de geen spierstimulator. Als gevolg hiervan valt EMG-systeem onder het verhoogde btw-tarief en niet onder het verlaagde btw-tarief zoals voor een spierstimulator.

Waarom geldt dit verhoogde btw-tarief?

Het verschil zit in de werking van beide apparaten. Waar bij de spierstimulator de spieren geactiveerd worden om weer te bewegen, laat een diagnosesysteem slechts de patiënt zijn spieren voelen om ze vervolgens zelf te gebruiken. Dit laatste wordt gedaan met behulp van analyses en diagnoses.

Hiermee wordt bevestigd hoe lastig de toepassing van het verlaagde btw-tarief kan zijn. Het is lang niet altijd duidelijk wanneer het verlaagde btw-tarief van toepassing is. Onze btw-adviseurs en healthcare specialisten zijn u graag van dienst bij het beoordelen van uw producten en vragen over de toepassing van het btw-tarief.