President Trump vindt dat de Amerikaanse vliegtuigmaker Boeing wordt benadeeld omdat concurrent Airbus Europese subsidies ontvangt. En de World Trading Organisatie (WTO) is het met Trump eens. Trump dreigt daarom met extra importheffingen op veel producten uit de Europese Unie (EU) als de EU niet stopt met het verstrekken van de subsidies.

Nagenoeg alle Europese kazen op de lijst

Op de lijst staan nagenoeg alle Europese soorten kaas, waaronder Goudse en Edammer, twee belangrijke exportproducten van Nederland. Voor de Amerikaanse consument, die bij voorkeur de maaltijd met een flinke dosis kaas consumeert, worden dit zware tijden.

Voor wie zijn de kosten van de extra importheffingen?

Ook is op de lijst een aantal Europese lekkernijen te vinden zoals olijven, wijn, schaaldieren, fruit en brandy, maar ook bepaalde kleding en industriële producten. Voor de Nederlandse exporteurs is het belangrijk te weten voor wiens rekening die extra importheffingen komen. Dat is mede-afhankelijk van de leveringsvoorwaarden die met de Amerikaanse afnemers zijn afgesloten en hier moet wellicht opnieuw over onderhandeld worden.

Bekijk de lijst met producten waarvoor een importheffing dreigt.

Europese Commissie reageert op dreigement van Trump

In reactie op het bericht van Trump heeft de Europese Commissie vandaag een lijst gepubliceerd met producten uit de Verenigde Staten, waarvoor mogelijk importtarieven zullen gelden. Vooralsnog zullen deze importtarieven niet gelden. Mochten ze er onderling niet uit kunnen komen, dan kan dit nare gevolgen hebben voor diverse producten waaronder truffels, onderdelen van voertuigen, wijn en gameconsoles.

Dit is het gevolg van het langlopende handelsconflict tussen de EU en de VS vanwege de (illegale) subsidies aan Boeing en Airbus. De tijd zal het leren of ze er onderling uit kunnen komen of dat de consument de dupe wordt van het conflict tussen deze twee grootmachten.

Mocht u naar aanleiding hiervan vragen hebben, neemt u dan contact op met onze douaneadviseurs.

Actualiteiten

Meld u aan voor onze nieuwsbrieven

Wij brengen u graag op de hoogte van nieuwe (internationale) inzichten op het gebied van financiën, bedrijfsvoering, strategie, governance, risk, compliance en meer.

Meld u aan