article banner
Tax

Veranderingen in btw-systeem: het roer gaat eindelijk om?

Bob van der Steen

De Europese Commissie (EC) kondigde deze week de grootste veranderingen in het btw-systeem sinds een kwart eeuw aan. De drastische veranderingen moeten leiden tot minder fraude, minder ingewikkelde btw-wetgeving en minder kosten voor bedrijven om aan hun verplichtingen te voldoen. U leest in dit artikel vijf veranderingen die impact op uw organisatie kunnen hebben.

Vijf voorstellen op hoofdlijnen

 1. Grensoverschrijdende leveringen binnen EU
  Grensoverschrijdende leveringen aan ondernemers binnen de EU zijn nu belast met 0 procent btw. Als het aan de EC ligt zijn deze leveringen voortaan belast met het btw-tarief van het land waar de goederen naartoe gaan.

 2. One-Stop-Shop registratie
  Ondernemers die grensoverschrijdend leveren aan ondernemers, mogen de btw die ze in rekening brengen aangeven via één One-Stop-Shop registratie bij bijvoorbeeld de belastingdienst in het land van vestiging. Ze hoeven dus niet in de landen van bestemming te registreren.

 3. 'Land van bestemming' principe
  Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk diensten en leveringen belast zijn volgens het 'land van bestemming' principe. Uitzonderingen zijn dan beperkt.

 4. Factuurvereisten van het land van vestiging leidend
  Ondernemers mogen de factuurvereisten van het land van vestiging volgen en hoeven niet aan de factuurvereisten van het land van bestemming te voldoen. Vaak wijken die van elkaar af, hetgeen extra complicaties geeft in onder andere IT systemen.

 5. Certificering 'belastbaar persoon'
  Er komt een soort van certificering als 'belastbaar persoon'. De gecertificeerde ondernemer kan profiteren van vereenvoudigde regelingen, procedures etc. Mogelijk dat dit al per 2019 beschikbaar komt.

Lastig om aan diverse btw-regels per land te voldoen

Wij juichen deze voorgenomen wijzigingen van harte toe. In onze dagelijkse internationale btw-praktijk merken wij hoe lastig het is voor bedrijven om aan alle specifieke voorwaarden per land te voldoen. Bedrijven raken het spoor bijster en zien zich geconfronteerd met aanzienlijke kosten om aan de btw-verplichtingen te voldoen. Goedwillende ondernemers worden beloond en niet langer gestraft omdat anderen het niet zo nauw nemen.

De lidstaten moeten de voorstellen van de EC natuurlijk nog wel goedkeuren en dat blijkt vaak een lastige horde. Als het aan de EC ligt gaan de wijzigingen per 2022 in.

Wilt u meer informatie over btw-regels in het buitenland? Neemt u dan contact op met één van onze btw-adviseurs.

Gerelateerde artikelen