article banner
Tax

Vereenvoudigingen btw voor e-diensten per 1 januari 2019

Levert u e-diensten - zoals telecommunicatie-, omroep-, en elektronische diensten - vanuit Nederland aan particuliere klanten in de EU? Dan wordt de berekening en afdracht van btw mogelijk voor u vereenvoudigd. Lees welke vereenvoudigingen, die per 1 januari 2019 ingaan, dit zijn en wat dit voor u als ondernemer betekent.

1. Invoering van drempels voor e- diensten

Nu bent u over de e-diensten altijd btw verschuldigd in de lidstaat waar uw klant gevestigd is.
Per 1 januari 2019 mag u Nederlandse btw berekenen als uw totale omzet van e- diensten aan particuliere klanten in andere lidstaten niet meer dan 10.000 euro bedraagt. Het voordeel hiervan is dat u niet langer per land een verschillend btw-tarief toepast en minder administratieve lasten hebt. Deze vereenvoudigding geldt als u alleen in één lidstaat, in dit geval Nederland, bent gevestigd.

2. Factureren volgens regels van de lidstaat van vestiging

Nu moet u facturen maken volgens de regels van de lidstaat waar de klant woont of is gevestigd. Per 1 januari 2019 zijn de factureringsregels eenvoudiger. Maakt u gebruik maakt van de MOSS? Dan mag u de Nederlandse factureringsregels toepassen. U bent bijvoorbeeld dan niet verplicht om facturen uit te reiken voor e-diensten aan particuliere klanten. Deze tweede vereenvoudiging vermindert dus uw administratieve lasten.

3. Minder bewijs nodig voor woonplaats van uw afnemers

Tot slot wordt de bewijslast met betrekking tot de woonplaats van de particulier versoepeld. Nu moet u ten minste twee niet tegenstrijdige bewijsstukken hebben om de woonplaats van uw klant aan te tonen. Vanaf 1 januari 2019 is slechts één bewijsstuk nodig bij een omzet aan e-diensten onder de 100.000 euro. Deze drempel geldt op jaarbasis. Als bewijsstuk kunt u denken aan:

  • Het IP-adres, dit is op te vragen bij uw internetprovider.
  • Bankgegevens.
  • Mobiele landencode van de simkaart, die verkrijgbaar zijn via de telecommaatschappij.
  • En de plaats van de vaste lijn, die beschikbaar is via de telecommunicatiemaatschappij of de internetprovider.

Het wordt dus makkelijker om de woonplaats van uw afnemer aan te tonen.

Indien u vragen hebt naar aanleidingen van deze vereenvoudigingen, neemt u dan contact op met uw btw-adviseur.

Gerelateerde artikelen