article banner
Tax

Verenigd Koninkrijk is buitenlandse online fraudeurs zat

Bob van der Steen Bob van der Steen

Het Verenigd Koninkrijk kondigt harde maatregelen voor online verkopers die niet aan de btw-verplichtingen voldoen. De Engelse belastingdienst schat dat er per jaar ongeveer 2 miljard pond te weinig btw wordt afgedragen. Lees welke maatregelen getroffen worden.

Chinese bedrijven betalen geen btw over verkopen

Uit onderzoek blijkt dat vooral Chinese online verkopers een loopje nemen met de btw. Het gaat om honderden bedrijven die geen btw betalen over hun verkopen. Dat is nadelig voor de schatkist maar ook voor de online verkopers die wel aan de verplichtingen voldoen.

Fraudeurs van platform verwijderen

De Engelse belastingdienst (HMRC) heeft nu de mogelijkheid om niet-EU online verkopers te verplichten een fiscaal vertegenwoordiger aan te stellen Die is dan tevens aansprakelijk voor te weinig betaalde btw.

Daar komt bij dat HMRC internationale marktplaatsen kan verplichten frauderende online verkopers van hun platform te verwijderen. Doen ze dat niet, dan wordt de betreffende marktplaats aansprakelijk gesteld voor te weinig betaalde btw.

Eerlijke concurrentie

Dat zijn harde maatregelen, die er voor zorgen dat de Engelse online verkopers weer eerlijke concurrentie krijgen. Een vergelijkbare regeling past Nederland ook goed.

Een kanttekening is dat door toedoen van HMRC de procedure om te registreren een stuk lastiger en daardoor minder aantrekkelijk is. Wil HMRC hier een succes van maken, dan moet het die procedures tegen het licht houden. In Nederland is dit goed geregeld.