article banner
Belastingen

Verplichtstelling arbodienst of bedrijfsarts per 1 juli 2018

John Peek John Peek

Heeft u als werkgever geen (basis)contract met een bedrijfsarts of arbodienst? 1 juli 2017 is er een wijziging doorgevoerd in de Arbowet om de positie van de bedrijfsarts te versterken. Dit heeft ertoe geleid dat elke werkgever vanaf 1 juli 2018 moet beschikken over een basiscontract met een bedrijfsarts of een arbodienst.

Taken en onafhankelijkheid

In het basiscontract moet helder worden vastgelegd welke taken de bedrijfsarts vervult en op welke wijze deze taken worden uitgevoerd.

Als werkgever bent u in eerste instantie verantwoordelijk voor de juiste begeleiding van een zieke werknemer. De bedrijfsarts of arbodienst is adviseur van de werknemer en werkgever. In deze adviesrol moet de bedrijfsarts zijn onafhankelijkheid bewaren.

Ook verplicht als u één werknemer in dienst heeft

Heeft u geen basiscontract of in het geheel nog geen contract met een arbodienst of bedrijfsarts dan is het aan te raden dit zo spoedig mogelijk op te pakken. Ook al heeft u slechts één werknemer in dienst of één werknemer met een nul-uren contract dan bent u vanaf 1 juli 2018 verplicht een basiscontract te hebben met een arbodienstverlener. Indien er geen basiscontract aanwezig is dan riskeert u een boete van 1.500 euro.

Wilt u meer informatie over de veranderingen naar aanleiding van de nieuwe Arbowet? Neemt u dan contact op met uw adviseur of een van onze HR services adviseurs.

Gerelateerde artikelen