article banner
Blog

Wat betekent de Brexit voor de winkel van Annelies?

Bob van der Steen

Onlangs vroeg een goede vriendin van mij wat Brexit voor haar winkeltje betekent. Annelies heeft een winkel in gezellige accessoires voor onder andere het interieur. En een belangrijk deel van haar collectie bestaat uit typisch Britse accessoires. “Goede vraag Annelies, het precieze antwoord kan ik nog niet geven, maar je kunt je wel alvast voorbereiden.”, was mijn antwoord. Daar wilde ze meer van weten.

Annelies stak van wal en het blijkt dat zij rechtstreeks van Engelse en Schotse groothandels accessoires inkoopt voor haar winkel. De accessoires worden nu door een koerier bezorgd en ze hoeft alleen de rekening inclusief de verzendkosten te betalen aan haar leveranciers. Ik vroeg haar of zij al iets gehoord had van haar leveranciers hoe dit na Brexit gaat. Niets dus.

Ik adviseerde haar contact op te nemen met de leveranciers om antwoord te krijgen op een paar belangrijke vragen:

  1. Blijven dezelfde inkoopprijzen gelden, na Brexit?
  2. Wie zorgt voor de invoer formaliteiten, na Brexit?
  3. Voor wiens rekening zijn de extra kosten voor invoer, na Brexit?
  4. Denkt de leverancier nog tijdig te kunnen leveren, na Brexit?

Brexit kan namelijk leiden tot verhoogde inkoopsprijzen en vertraagde levertijden. Annelies wil zich als MKB-ondernemer daar wel op voorbereiden.

Omdat de winstmarges van Annelies niet heel ruim zijn, kan zelfs een niet al te grote stijging van de inkoopsprijs een probleem geven. Annelies is ook niet bekend met invoerprocedures, dus dat moet ze uitbesteden, met alle kosten van dien. Ik adviseerde haar daarom eens rond te kijken naar mogelijk andere leveranciers binnen de Europese Unie. Ook is het handig om een plan B te hebben en te kijken naar andere collecties, mocht het straks helemaal spaak lopen. Annelies was eigenlijk wel enthousiast. Want, zo dacht zij, dit is misschien wel het moment om te switchen naar Scandinavisch design.

Doe net als Annelies en ga na wat Brexit voor uw onderneming kan betekenen. U heeft nog een krappe vijf maanden voor de Brexit. Kijk dan niet alleen de bedreigingen, maar probeer ook uw mogelijkheden te zien. Brexit gaat problemen geven, maar brengt ook kansen. Dat is wat tot nu toe zeker is.

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de Brexit ontwikkelingen

Lees meer artikelen over Brexit