article banner
Brexit

Wat is de impact van de huidige Brexit ontwikkelingen op btw en douane

Bob van der Steen

De Britse premier Boris Johnson heeft een nieuwe Brexit deal gesloten met de Europese Unie (EU). Het was de bedoeling deze nieuwe deal afgelopen zaterdag in het Britse Lagerhuis voor stemming voor te leggen. Dit is niet gebeurd, omdat een wet is aangenomen (Letwin amendement) die voorschrijft dat eerst alle wettelijke regelingen rondom de Brexit deal moeten zijn aangenomen, voordat de Brexit deal met de EU ter goedkeuring wordt voorgelegd. Sceptici vrezen namelijk dat premier Johnson via een truc alsnog voor een no-deal gaat. Premier Johnson heeft om uitstel van de Brexit datum moeten vragen en heeft dat op zijn eigen manier gedaan. De vraag is of zijn verzoek aan de EU wel rechtsgeldig is. Het verzoek is niet voorzien van zijn handtekening en in een tweede brief schrijft hij de EU dat verder uitstel voor geen van de partijen wenselijk is. En zo gaat het maar door.

Hoe zit het met de btw- en douaneregelgeving?

Mocht de nieuwe deal deze week of later worden aangenomen door het Lagerhuis, dan verandert er voor de btw- en douaneregelgeving voorlopig niets (tot en met uiterlijk 31 december 2020). Tot die tijd geldt er een overgangsregeling om de bedrijven aan de nieuwe situatie te laten wennen.

Komt het Britse Lagerhuis er niet uit en wordt het toch een no-deal Brexit? Dan gaat in de nacht van 31 oktober 2019 op 1 november 2019 de Brexit schakelaar om en krijgt u te maken met btw- en douaneregels, die gelden voor landen buiten de EU.

Niemand weet hoe dit uiteindelijk afloopt. Is de handel met het Verenigd Koninkrijk voor u van belang? Zorg dan dat u klaar bent voor het ergste geval, mocht u dat nog niet hebben gedaan.

Actualiteiten