article banner
Tax

Webshops in de penarie vanwege IT-probleem Belastingdienst?

Bob van der Steen

De Nederlandse Belastingdienst vreest dat het vanwege IT-problemen niet klaar zal zijn voor de nieuwe btw-regels die per 1 januari 2021 gelden voor Europese online verkopen. Dit zou een ramp zijn voor de webshops die verkopen vanuit en naar Nederland. Dit staat in een brief van de directeur-generaal Belastingdienst aan de Tweede Kamer. Wat is er aan de hand?

One-stop-shop wordt 1 januari 2021 ingevoerd

Per 1 januari 2021 veranderen de btw-regels voor die producten verkopen aan particulieren. De webshops met veel omzet moeten nu meestal registreren voor de btw en btw berekenen en aangiften doen in de landen van hun kopers. Dit resulteert in aanzienlijk administratieve verplichtingen en kosten om alle aangiften te kunnen doen. De wat kleinere Nederlandse webshops hoeven vaak alleen in Nederland btw aan te geven. Vanaf 1 januari 2021 gaat dit veranderen met de invoering van de 'one-stop-shop' .

IT-problemen kunnen grote gevolgen hebben

Nederlandse webshops, die voor meer dan 10.000 euro per jaar verkopen naar consumenten in andere EU-landen, moeten dan het btw-tarief berekenen van het land waar de klant woont. Deze webshops mogen al deze btw dan via een speciale btw-aangifte (One-Stop-Shop) bij de Nederlandse Belastingdienst aangeven en betalen. Ten opzichte van nu betekent dit voor de grotere webshops een aanzienlijke vermindering van de btw compliance, terwijl het voor de wat kleinere webshops een verzwaring van de administratieve verplichtingen betekent. Als de Nederlandse Belastingdienst niet in staat is de IT op orde te krijgen voordat de nieuwe regeling ingaat, kan dit verstrekkende gevolgen hebben voor de webshops, voor de reputatie van de Nederlandse Belastingdienst en voor de Nederland als distributieland.

Wij rekenen erop dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om deze blamage en de daarmee gepaard gaande economische schade te voorkomen. Het Nederlandse bedrijfsleven dat al door het uittreden van het Verenigd Koninkrijk ten opzichte van veel andere EU Lidstaten onevenredig zwaar wordt getroffen, kan dit er niet echt bij hebben. Bedrijven die zich nu aan het heroriënteren zijn, vanwaar zij hun distributie voor Europa gaan organiseren, zouden er zo maar voor kunnen kiezen hun heil ergens anders te zoeken, vanwege deze bijkomende onzekerheid.

Actualiteiten