article banner
Tax

Welke gevolgen heeft de verhoging lage btw-tarief van 6% naar 9% voor u?

Ronald Bergenhenegouwen Ronald Bergenhenegouwen

In het Belastingplan 2019 is een verhoging van het lage btw-tarief aangekondigd, van 6 procent naar 9 procent. Wij zetten voor u op een rij op welke leveringen en diensten de btw-verhoging van toepassing is. Wanneer dit nieuwe btw-tarief ingaat. En wat de gevolgen zijn voor u als ondernemer of consument.

Welke diensten en producten worden duurder?

In Nederland is het 6 procent btw-tarief van toepassing op specifieke in de wet genoemde goederen en diensten. In de media leest u vaak over de boodschappen die duurder worden. Het betreft echter veel meer dan alleen uw boodschappen.

De verhoging geldt ook voor min of meer essentiële behoeften zoals genees- en hulpmiddelen, boeken, (OV)-vervoer, de fietsen- en schoenmaker, de kapper of het schilderen, stukadoren of behangen van uw woning, etc.. Daarnaast geldt de verhoging ook voor uitjes, zoals een bezoek aan een sportwedstrijd, een restaurant- of bioscoopbezoek, de camping, vakantiehuisje of hotelovernachtingen.

Per wanneer gaat de btw-verhoging in?

De verhoging gaat in vanaf 1 januari 2019. Het Ministerie van Financiën heeft aangekondigd dat er géén overgangsregeling komt. Wel mag u uw betaling vóór 1 januari 2019 doen, waar 6 procent over geheven wordt, en de levering van het goed of dienst pas in 2019 laten plaatsvinden.

Zowel voor de ondernemer als de consument is dit goed om in de gaten te houden. Vooral in de branches waarbij het gebruikelijk is dat vooraf betaald wordt, zoals het boeken van een vakantiebungalow. Bij grote belangen kunt u overwegen om de goederen of diensten vooraf in 2018 af te rekenen.
Voorbeeld: U verhuurt vakantiebungalows. De consument boekt en betaalt in 2018 een bungalow voor de voorjaarsvakantie in 2019. U kunt rekening houden met 6 procent btw.

Noot: Wij menen overigens dat de goedkeuring een overgangsregeling op zichzelf is. De goedkeuring wijkt af van de wettelijke regeling. Namelijk dat het tijdstip van de levering van het goed of dienst bepalend is voor het tarief, niet wanneer is betaald. Daarom menen wij dat u de wettelijke regeling mag toepassen. Bijvoorbeeld omdat dat eenvoudiger in uw systemen is te implementeren.
Voorbeeld: U verhuurt vakantiebungalows. De consument boekt en betaalt in 2018 een bungalow voor de voorjaarsvakantie in 2019. U kunt rekening houden met 9 procent btw.

Wie betaalt de rekening?

Het is de vraag wie uiteindelijk de rekening betaalt; de ondernemer of de consument? In bepaalde branches zal er ruimte zijn voor de ondernemer om de kosten te nemen of juist geen ruimte door harde concurrentie. Als ondernemer bent u dan bijna gedwongen deze kosten voor uw rekening te nemen.

Wij verwachten dat de btw-verhoging voornamelijk door prijsverhogingen voor rekening van de consument komt. Op zich past dat bij de intentie van btw-heffing, die belast uiteindelijk de consumptie van goederen en diensten. Met andere woorden: de ondernemer is verantwoordelijk voor de betaling van de btw aan de Belastingdienst, maar het moet niet voor zijn rekening komen. Het is van belang dat u als ondernemer uw administratie tijdig aanpast, zodat het juiste btw-tarief berekend en afgedragen wordt.

Heeft u vragen over deze tariefswijziging. Onze btw-adviseurs staan voor u klaar u te adviseren over uw specifieke situatie.

Lees de komende weken meer over de andere wijzigingen voor de btw per 1 januari 2019.

Gerelateerde artikelen