article banner
Tax

De btw helpt je uit de (zonne-)brand!

Robert-Jan Brethouwer Robert-Jan Brethouwer

Hoewel het Nederlandse weer onstuimiger wordt, zit ik met mijn hoofd in de warme zomerzon en dat allemaal dankzij mijn beroep als btw-adviseur. U vraagt zich nu af 'wat heeft de zon met btw te maken'?

Iedereen gaat weleens op vakantie naar een plek waar de zon lekker schijnt. Ook op die enkele mooie zomerdag in Nederland schijnt de zon volop. Op zulke momenten bescherm je jezelf en je kinderen uiteraard goed tegen schadelijke UV-straling. Je huid moet namelijk nog langer mee. Wat smeer je dan op je huid? Juist, zonnebrand. En laat zonnebrand in btw-land recentelijk helemaal 'hot' zijn.

Rechtszaak btw-tarief zonnebrandmiddelen

Als u jaarlijks bij de lokale drogist uw vakantie medicijnen haalt, neemt u naast de ORS tabletten, paracetamol en reisziekte tabletjes, waarschijnlijk ook een flacon zonnebrand mee. Voor de btw bestaat er een verschil in btw-tarief voor deze producten. Ondanks dat ze allemaal als doel hebben om ziekten en pijntjes te voorkomen of te verhelpen, zijn de tabletten belast met 6 procent btw en is de zonnebrand belast met 21 procent. Dit is best bijzonder.

Een fabrikant van zonnebrandmiddelen en tandpasta's vond dit ook en startte een rechtszaak. De rechtbank en het Gerechtshof oordeelde dat dergelijke producten niet onder het verlaagde btw-tarief vallen. Van zonnebrand en tandpasta wordt gesteld dat het met name een preventieve werking heeft en in mindere mate een geneeskrachtige werking, zoals bij 'standaard' medicijnen.

Verlaagd btw-tarief voor zonnebrand

De Hoge Raad gooit nu echter het roer om en stelt dat, onder voorwaarden, producten die uitdrukkelijk om zijn therapeutische of preventieve werking worden aanbevolen ook onder het verlaagde btw-tarief kunnen vallen. Denk aan zonnebrand en tandpasta, maar deze uitspraak kan de weg ook banen voor allerlei andere gezondheidsproducten. De komende tijd komt hier vast meer duidelijkheid over.

Uw maandelijkse drogisterij-aankopen worden mogelijk een stuk voordeliger voor uw portemonnee. Een extra reden om goed te blijven smeren de komende vakantie!