article banner
Tax

De btw in Britse verkiezingstijd

Bob van der Steen

In de campagnes voor de Britse verkiezingen speelt de btw een belangrijke rol. De partijen vissen naar de gunst van de kiezer en overbieden elkaar met beloftes. Zoals overal gaat ook in Engeland 'de liefde door de maag van de consument'.

Geen btw op fish and chips

Zowel Labour als de partij van Prime Minister May, de conservatieven, beloven plechtig de btw tarieven niet te verhogen na de verkiezingen. UKIP, de zogenoemde populistische partij, gaat nog iets verder en stelt voor om de btw op het nationale afhaalgerecht 'fish and chips' geheel te schrappen. Dit voorstel geldt overigens ook voor niet Britse afhaalgerechten, zoals pizza's en curries.

Btw-verlaging doet het altijd goed

De btw is een belasting op consumptie die door de consument, nu kiezer, wordt betaald. De kiezer merkt een aanpassing van de btw-tarieven direct in de portemonnee. Btw-tarieven verlagen doet het dan altijd goed in verkiezingstijd. Verlaging van btw-tarieven op arbeidsintensieve diensten zoals kappers, schoenmakers en fietsherstelbedrijven is ook iets om de consument tevreden te stellen. Hiermee is de btw een belangrijk instrument om de gunst van de kiezer te winnen.

Of het tekort aan belastinginkomsten via een andere deur gecompenseerd moet worden, vertelt het verhaal nog niet. Vaak komt dat pas later.

 

Blijf op de hoogte van de Brexit ontwikkelingen

Lees meer artikelen over Brexit