article banner
Blog

De deeleconomie: waar gaat dat heen?

Bob van der Steen Bob van der Steen

Tien jaar geleden kregen twee studenten in San Francisco het idee om via een website toeristen een slaapplaats op een luchtbed in hun appartement aan te bieden. Vandaag de dag opereert Airbnb in 65.000 steden in bijna 200 landen. Deze nieuwe economie van particulier aan particulier (peer-to-peer) roept allerlei vragen op. Onder andere op het gebied van belastingen en dus ook btw.

Afdracht btw door Airbnb en verhuurder

De ondernemers in de (hotel) accommodatie branche klagen steen en been om verschillende redenen. Wat de btw betreft is de ondernemer btw verschuldigd over de gehele omzet. In Nederland is dit belast met het verlaagde 6 procent btw–tarief. Maar in veel landen geldt het standaard tarief, en dat kan oplopen tot zo'n 20 á 25 procent. Airbnb betaalt alleen btw over het deel wat Airbnb inhoudt voor de websitebemiddeling. De particuliere verhuurder draagt geen btw af en dan hebben we het nog niet over allerlei andere belastingen zoals winstbelasting en toeristenbelasting. Dat komt als onredelijk over.

Wereldwijd zien we een sterke ontwikkeling van de deeleconomie. Slapen bij de boer, slapen bij de locals thuis, auto's en campers worden verhuurd, zonnepanelen worden gezamenlijk gebruikt en tijdens het schrijven van dit artikel is er vast weer iemand ter wereld met een nieuw briljant idee, wat ik graag zelf had bedacht. De landen zien hun belastinginkomsten teruglopen, omdat of zolang ze geen grip op de peer-to-peer economie hebben.

Deeleconomie biedt kansen

Dit is voor het IMF reden een working paper te publiceren, waarin de voor en tegens van de deeleconomie aan de orde komen en welke oplossingen voor handen zijn. Het is niet alleen negatief. De peer-to-peer economie biedt namelijk ook veel kansen voor particulieren om extra inkomen te genereren waardoor ze minder afhankelijk zijn van bijvoorbeeld uitkeringen. Voor de gebruiker met een kleine beurs komt een toeristische trip of de huur van een auto op deze manier ook binnen bereik. Dit kan een economie versterken.

Inmiddels blijkt dat belastingdiensten op grote schaal afspraken maken met payment processors en creditcard maatschappijen om de transacties te kunnen monitoren en om zo te beoordelen of particuliere aanbieders inmiddels niet kwalificeren als ondernemer, vanwege de omvang van hun dienstverlening. Waar dit gaat eindigen is voorlopig een vraag. Wij houden de ontwikkelingen nauw in de gaten.

 

Gerelateerde artikelen