article banner
Brexit

Even geen Brexit!?

Bob van der Steen

Het Verenigd Koninkrijk heeft tot 31 oktober 2019 de tijd gekregen om met een acceptabel plan te komen en met een deal uit de Europese Unie te stappen. Lukt dat niet, dan wordt het alsnog een harde Brexit. Hoe groot is de kans op een harde Brexit eigenlijk?

De zorgen houden aan

Het blijft koffiedik kijken. Wat het ook wordt, de zorgen zijn er niet minder om. Onder andere vanwege de complexiteit en de verschillende belangen die spelen. Het is inmiddels bekend dat de Britse premier May haar eigen conservatieve partij niet achter een deal kan krijgen. Alle voorgestelde varianten hebben het niet gehaald in het ‘House of Commons’. In een uiterste poging om tot een meerderheid te kunnen komen, is de labour party van Jeremy Corbijn uitgenodigd om samen met een voorstel te komen.

Twee redenen waarom de toekomst niet rooskleurig is

De vooruitzichten zijn niet goed en wel om twee redenen, zo schat ik in. De eerste reden is dat beiden het waarschijnlijk niet eens worden, zodat er uiteindelijk geen deal voor accordering aan de Europese Unie (EU) kan worden voorgelegd. Mochten ze het wel eens worden, dan wordt het waarschijnlijk een voorstel waarin de Brexiteers zich niet in kunnen vinden. De grote aanstichter van dit alles, Nigel Farage, heeft een nieuwe Brexit partij opgericht. Hij reist nu stad en land af om zieltjes te winnen.

De verwachting, en ook de angst bij velen, is dat bij een deal - waarbij het Verenigd Koninkrijk op enige manier blijft verbonden met de EU - leidt tot een aanzienlijke winst voor de partij van Farage en een zwaar verlies voor conservatieven en labour. Dit is niet alleen het horrorscenario voor vele politici in het Verenigd Koninkrijk, maar ook voor de EU. Omdat de kans dan bestaat dat de EU van binnenuit door Farage en de zijnen wordt geïnfecteerd door het ‘Brexit-virus’. Maar ook dat bij algemene verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk zijn partij een flinke portie van de stemmen krijgt en daarmee een belangrijke rol kan spelen bij het vormen van een meerderheid.

Is een no deal Brexit de beste optie?

U zou bijna gaan denken dat een no deal Brexit de beste oplossing is. Natuurlijk zitten er aan een harde Brexit allerlei nadelen. Denk aan handelsbelemmeringen waarvan iedereen die zaken doet met het Verenigd Koninkrijk last van kan krijgen. Daartegenover staat een Brexit met een deal, die – zo is de angst althans – kan leiden tot een politieke ontwrichting in zowel de EU als het Verenigd Koninkrijk. Ik weet nog niet voor welke optie ik zou kiezen, mocht ik het voor het zeggen hebben. Gelukkig is dat niet zo, ik zou geen oog meer dicht doen.

Actualiteiten

Blijf op de hoogte van de Brexit ontwikkelingen

Lees meer artikelen over Brexit

Meld u aan voor onze nieuwsbrieven

Wij brengen u graag op de hoogte van nieuwe (internationale) inzichten op het gebied van financiën, bedrijfsvoering, strategie, governance, risk, compliance en meer.

Meld u aan