article banner
Blog

Hoe bepaalde landen de rijken een beetje helpen btw te besparen

Bob van der Steen

In de in 2017 verschenen ‘Paradise Papers’ werd inzicht gegeven in de wereldwijde fiscale voordeeltjes voor vooral zeer rijke personen. Slimme adviseurs hadden vaak in overleg met de belastingdienst van het betreffende land fiscale structuren opgetuigd om zo ‘legaal’ belasting te ontduiken. Het één-tweetje tussen belastingbetaler en belastingdienst was vaak een win-win voor beide partijen. De belastingbetaler betaalde wereldwijd minder belasting en het land haalde vaak belasting binnen, die eigenlijk – zonder het opzetje – in een ander land betaald zou moeten worden. Inmiddels wordt dit soort praktijken in theorie als immoreel gezien door iedereen die het aangaat. In de praktijk valt dit echter nogal tegen, zoals dit voorbeeld voor de btw op grote jachten aantoont.

Italië en Cyprus spelen vals

De Europese Commissie heeft Italië en Cyprus nogmaals gesommeerd een einde te maken aan de regeling dat brandstof voor pleziervaartuigen is vrijgesteld van btw. Ook hebben beide landen een regeling waarin de leasesom voor dit soort schepen voor een deel buiten de heffing kan blijven. De gedachte is hoe groter het schip hoe meer het buiten de territoriale wateren van de EU vaart. Het doel van de regelingen is duidelijk: Italië en Cyprus hebben er kennelijk belang bij dat de bezitters of lessors van dit soort vaartuigen kiezen voor een ligplaats in een haven in hun land of  bunkeren in één van deze landen. Beide regelingen zijn in strijd met de Europese btw-wetgeving en leiden tot ongewenste concurrentie met havens in andere landen, die dit niet faciliteren. Desondanks kost het de Europese Commissie moeite om beide landen te bewegen deze wetgeving in overeenstemming te brengen met de Europese btw-wetgeving. Beide landen hebben twee maanden de tijd om te reageren, anders brengt de Europese Commissie de zaak voor het Hof

Petje op, petje af

Als ondernemer bent u ‘de Sjaak’ als u in de ogen van de belastingdienst belasting ontwijkt. In de ogen van de maatschappij bent u een profiteur. De Europese wetgeving, onder andere met betrekking tot het witwassen van geld, verplicht adviseurs en banken zelfs melding te maken van dergelijke praktijken. Zo hebben de banken, recent de ABN AMRO, van De Nederlandsche Bank te horen gekregen, dat zij belastingontwijking moeten melden, ook al is het legaal.

Maar de belastingbetaler mag meestal gebruik maken van de lokale regeling als dat gunstiger is, dus die valt fiscaal gezien niets te verwijten. In dit licht is het bijzonder te noemen dat bepaalde landen er regels op na houden, duidelijk met het doel daar zelf, ten koste van andere landen, economisch beter van te worden. Deze regels zijn vaak toepasbaar voor een beperkte doelgroep en zijn vaak duidelijk in strijd met de Europese wetgeving waaraan die landen zich moeten houden. Dus een overheid initieert immoreel belastinggedrag aan de ene kant en bestrijdt het aan de andere kant. Willen we dat belastingbetalers stoppen met het zoeken naar fiscaal vriendelijke structuren, dan zullen de landen eerst moeten stoppen met het geven van mogelijkheden daartoe. 

Actualiteiten

Meld u aan voor onze nieuwsbrieven

Wij brengen u graag op de hoogte van nieuwe (internationale) inzichten op het gebied van financiën, bedrijfsvoering, strategie, governance, risk, compliance en meer.

Meld u aan